tavleliden.blogg.se

Ditt namn

Publicerad 2017-05-31 09:02:00 i Allmänt,

Äntligen har vi landat i vad son nummer två ska få för namn. Det var inte enkelt men nu känns det helrätt.
 
Våra barns andranamn får de efter personer som betytt/betyder något för oss. Jack heter Kjell Jack Allan. Kjell-Allan efter min käre pappa och Allan efter Markus käre morfar. Två personer i ett namn. Brukar föreställa mig att de var lite smålika och ironiskt nog hette de nästan samma. Dessutom fick de tillfälle att träffas de långt innan jag och Markus träffades.. Då de av slump arbetade på samma arbetsplats i Skellefteå.. Markus morfar ska ha varit en mycket företagsam, omtyckt och hurtig person som jag önskar att även jag hade fått hinna träffa. 
 
Kaj Sam Erland. Sam är tilltalsnamnet.  Erland är efter Markus kära farfar som heter det i andranamn. Även han är en företagsam person med ett härligt glatt humör som vår son stolt ska få döpas efter... Och även Sam får som sin storebror ett namn efter min pappa (Kaj = pappas initialer, han förkortade sitt namn till KAJ i skrift och kallades ofta Kaj av släkt och i jobbsammanhang).  Kära pappa. Vi närmar oss din årsdag. Nu är det snart tre år sedan du lämnade oss, och inte en dag har gått utan att du funnits i mina tankar.  Självklart ska mina söner bära ditt namn. Fantiserar ofta om hur det hade varit i fall du hade fått hinna träffa dem. Önskar så att de hade fått förgylla ditt liv, såsom de förgyller mitt. Och att du hade fått en chans att få lära dem allt det där du lärde mig när jag var barn.. Att man ska vara tacksam och glad för det lilla. Hur traktorn fungerar, var smultronen växer och var gösen simmar..   
 
Jack & Sam. Världens bästa söner och livets mening. 
Hej, hej Sam!

Gräsarmering

Publicerad 2017-05-29 21:09:56 i Allmänt,

Det är svårt att hitta tid till projekten när man är nyblivna tvåbarnspäron. Men då är det tur att man har en suverän svärfar som gärna erbjuder en hjälpande hand. 


Sen blir det matjord och så gräs som steg två.

SNART

Publicerad 2017-05-29 08:08:07 i Allmänt,

Är det dags att göra klart inför sommarens semester. Vilket innebär SHOPPING! Inte mig emot. Vi behöver köpa camping bord, stolar och solstolar... Vidare ska vi lämna in husbilen för installation av en takomnterad AC till bodelen..Sen tror jag vi har det mesta. Idag åker jag med lilla pojken till polisen för att göra pass och om någon vecka när uppfarten är färdig kan vi hämta hem vår pärla. Vi har inte döpt henne ännu men vi tror det blir sulesmuz. På tal om namn så har lillkillen fått sina namn nu :) 

Bjuder på lite bilder från i fjol på pärlan. I år kommer vi åka och stanna i Tyskland på vägen ner. Vi har sett ut ett lekland (Playmobil world) för mindre barn utanför Nürnberg. Är vi trötta efter allt körande så stannar vi två dagar innan vi åker vidare genom Österrike till Kroatien. I Kroatien blir det ett långstopp och där kommer vi även möta upp Jacks farmor, farfar, hans faster + kusiner. Sedan åker vi vidare och stannar i Italien några dager för att tillslut köra upp genom Tyskland i lugn och ro. 

Sandlåda

Publicerad 2017-05-28 10:45:21 i Allmänt,

Nu har man gjort något man aldrig trodde för fem år sedan att man skulle göra. Typ mitt på gräsmattan har vi placerat en sandlåda. Ser helt random ut.. Men vi valde vara praktiska.. Man ser sandlådan från fönstret i köket, vardagsrummet och allrummet. + att man kan sitta på altanen och tex sola och ändå vara ganska nära. Jack vill ju alltid att man ska sitta och kolla på när han leker. Det gäller att göra livet enklare..

Plötslig feber

Publicerad 2017-05-26 12:33:25 i Allmänt,

I tisdags vaknade jag 01.00 av att bäbis gnydde i sängen. Men han ville inte äta. Vi somnar om. Vaknar igen 03.45 av att han gnyr. Vill fortfarande inte äta så jag tar upp honom för att amma sittandes, men då var han kokhet. Tog tempen som visade 38,5. Rinde 1177 som sa "enligt protokollet ska ni skyndsamt söka bedömning, men ni kan ju vänta och ta om tempen om en timma och kanske vänta in tills hälsocentralen öppnar".. Hmmm.. Dvs om 4 timmar?!. jag lägger honom i sängen och han somnar om. Känner på han och han känns nu ännu varmare. Kändes inte rätt att vänta så jag hoppar in i bilen och åker till akuten som man ska med nyfödda enligt protokollet. Läkaren kommer ganska direkt som tur var och nu var febern 39,1. Läkaren berättar att små barn ska inte ha feber och att han behöver bli inskriven för observation så de kan ta reda på vad som orsakat febern då han inte har några andra förkylningssymtom. Blev så chockad, inte hade jag tänkt mig att vi skulle bli inskrivna på barnavdelningen.. Plötsligt kändes läget allvarligt. Och nu när man har två barn så år man ju uppdelade med varsin vid sånna här tillfällen. Kändes inte heller riktigt bra även om man inte har några andra alternativ. Man känner sig inte hel utan HELA familjen på något sätt.. Jag och bäbis fick spendera två dagar på sjukhus innan febern försvann. Första dagen var han riktigt slö och ville knappt äta. Så han fick en sond men vi behövde bara använda den en gång för att komplettera matintaget.  Vid varje läkareond var fjärde timma så undersökte en läkare honom. Det kändes tryggt.. andra natten hade han 39 grader feber igen, men sen på morgonen sjönk den till 38,1. Och vid lunchtid så var den borta. Och vi fick åka hem några timmar senare. Snacka om läskigt när minibäbisar blir sjuka.. Huva!

Jack hälsade på tre ggr på sjukhuset under dessa dagar. Han var lite fundersam första gången han kom, men sen verkade han inte speciellt oroad utan mest glad över att få leka med spännande leksaker.. 

Underbara helg

Publicerad 2017-05-22 07:41:54 i Allmänt,

Jack som har haft två hyfsat turbulenta veckor med lite två-års-trots har under helgen varit på strålande humör. Visst några "nej" har man såklart fått höra men inte ett endaste trotsutbrott. Han är fortsatt väldigt go med lillebror och har peppar peppar inte en endaste gång visat ngt som helst agg eller liknande mot den lilla "konkurrenten". Vädret har varit på vår sida och vi har grävt i våra gropar, lekt i lekparken, grillat och tittat på kosläpp.. Desstom har vi haft energi till att vara vakna efter barnens läggning och har kunnat mysa i soffan till Homeland och tända ljus. Snart är midnattssolen hör, gäller p passa på med levande ljus.

Nu har vi (Markus) snart grävt båda hjulspåren. Så nu är det dags att fylla med bärlager och stenmjöl. Vi kan konstatera att vi har typ 30 cm djup i matjord för gräsmattan. Sannolikt därför vi sluppit tjälskador som del flesta verkar drabbats av. 

Läggning på Triangelgatan. Pappa läser. Jack njuter. Mamma myser och ammar om vart annat. Det är så härligt nu när Jack kan koncentrera sig genom hela böcker. Han ska prompt läsa tre böcker vid varje läggning.. läggningen tar typ en timma innan han somnar. Längsta laget men just nu känner vi ingen stress. Till hösten efter semestern ska vi försöka ta lite omtag på läggningsrutinerna. 2018 kanske båda barnen sover i sina rum. Fram tills dess myser vi alla fyra ;) 

Dold parkering

Publicerad 2017-05-17 19:20:35 i Allmänt,

Markus och svärfar fick bära sten i veckan. Närmare bestämt 1,3 ton sten. Bra träning... Det är precis så husbilen får plats utan att vi ska behöva kliva i slänten för att komma åt alla dörrar och garaget i bilen. Perfa! Nu ska vi gräva gräva och gräva. Eller tyvärr blir det bara Markus som får gräva då mina magmuskler är för separerade för att jag ska våga använda bålen så pass mkt.

Tack

Publicerad 2017-05-14 19:48:37 i Allmänt,

.. För all uppvaktning påmin födelsedag. En toppendag, från start tillslut. Rimbobullar. Kusinbus. Kaffe på sängen. Tomtebloss. Vad mer kan man önska?!

Förlossningsberättelse

Publicerad 2017-05-13 19:02:00 i Allmänt,

5 dagar efter BF, ganska på pricken 04.00 vaknade jag av en konstig känsla i kroppen. Mycket riktigt, värkarna kom var tionde minut, inte fasansfullt onda, men helt klart tydliga. Jag låg i sängen i 2 två timmar innan jag väckte Markus med den glada nyheten.  Macke skiner upp. ”Jaha, då åker jag inte till jobbet då?”. Men jag insisterar att han ska åka och jobba. Jag var inställd att denna förlossning skulle bli ungefär lika långdragen som min första förlossning.

Vid 11.00 åkte jag på ett inbokat rutinbesök hos barnmorskan. Vi diskuterade alternativ kring hur man kan påskynda händelseförloppet om det skulle bli långdraget som sist. Sen fick jag en hinnsvepning. Jag kände nästan att jag ville gråta en skvätt av lycka när hon berättade att jag redan var öppen 4 centimeter. På vägen hem ringde jag Macke och frågade om han inte ville komma hem med lite mat och hålla mig sällskap under lunchen. En kvart efter att vi lagt på så var värkarna ännu tätare och ännu ondare. Jag ringer upp honom igen och säger åt honom att ta med datorn hem, han kommer kanske inte kunna åka tillbaka till jobbet? Sen ligger vi i sovrummet, äter och gör en lugn playlist som vi skulle lyssna på under alla timmar på förlossningen. Tjiiii fick vi! Någon minut senare kom värkarna var fjärde minut. Jag kämpade på i sovrummet till straxt innan kl 15 innan vi åkte in till förlossningen.

Väl på förlossningen så vill barnmorskan ta lite rutinprover och en CTG-kurva i ett undersökningsrum. Och herregud vilken CTG-kurva.. Hann bara sätta mig så kom värkarna med någon minuts mellanrum helt plötsligt. Macke repeterar genom alla värkar ”Andas, slappna av, andas, slappna av, andas”. Han sa även till så fort han såg på CTG:t att värken började kling av. Nu gjorde det rejält ont. Jag kunde inte prata, bara lyssna på honom och fokusera på andningen. Efter en kvart så kände jag ett akut behov av att få ligga ner. Det gjorde SÅ ont. Tryckte ”hjälp-knappen”. Barnmorskan kommer in i rummet direkt och jag hinner knappt resa mig upp och gå en meter till britsen innan jag får en till värk. I ett kort ögonblick hinner barnmorskan mäta hur öppen jag var. 9 CENTIMETER! Vi hade ju inte ens parkerat bilen och nu var jag öppen 9 cm!? En glädjetår rann ner för kinden. Fortfarande så tror och tänker jag att det är timmar kvar tills jag ska få träffa bäbisen.. Jag försökte sätta mig upp på britsen för att gå till en förlossningssal men då gick vattnet under en värk. Vi inser att jag inte kan gå någonstans så barnmorskan rullar i väg mig på britsen och Macke springer efter. Jag får en värk i farten och han försöker trycka på mina höfter samtidigt som vi rusar genom korridoren. Hinner precis slänga mig i sängen i förlossningssalen så känner jag en annorlunda värk. Värken var inte lika smärtsam som tidigare. Jag känner hur jag vill börja krysta. Jag ser hur barnmorska springer runt i rummet och hämtar handskar, papper, förkläde, etc. Känns som jag har tunnelseende och som att jag inte kan prata/få kontakt med de i rummet. Jag bokstavligen ropar åt Markus (trots att han står bredvid mig) att han måste säga till barnmorskan att vara vid min sida och ta emot ungen, hon måste komma NU (!) för bäbisen kommer NU. Och det gjorde han.. Vi hann vara i förlossningssalen i totalt 9 minuter innan han var ute. Hade kanske 5 krystvärkar så var han ute. 3940g & 52cm lång. Ren kärlek. Ren lycka. Jag får upp honom på bröstet. Jag känner mig stark. Nästan pigg. Och överlycklig. När gossen vägas går jag in i duschen och skummar in mig i Rituals tvål och konstaterar hur bra kroppen mår. Har jag ens fött barn?

Efter min första förlossning med Jack så kändes det som jag sprungit 8 maratonlopp i ett sträck. Låg på förlossningen med värkar i 29,5 h.. Halsade lustgas i kanske 15 timmar.. Det tog (utan överdrift) flera dagar innan den ömma känslan i kroppen släppte... Denna förlossning var lika smärtsam men oj så mycket enklare det var när den var kort. Piece of cake!

Nu njuter vi. Av ledigheten. Tillsammans. Macke jobbar halvdagar för att "dryga ut" de 10 pappadagarna. Vi försöker ta tillvara på den lilla vårsolen (som egentligen lyser med sin frånvaro). Baksidan av huset får kärlek. Här ska det bli altan och en häck av tujor för att göra det lite mer lummigt och ombonat.  Vi har investerat i en robotgräsklippare så därför försöker vi göra klart alla planeringar så man slipper dra om "linan" för roboten. 

Resultatet!

Publicerad 2017-05-11 08:16:49 i Allmänt,

Är nästan lite stolt.. Från att aldrig hållt i en virknål till att skapa denna tillsammans med min mamma på en dryg vecka. Det såg mörkt ut först men när jag väl fick in tekniken så virkade jag mormorsrutor som en galning.. Är lite sugen på att göra en till fast i annat mönster och med andra färger...


Lillebror & storebror

Publicerad 2017-05-10 13:40:00 i Allmänt,

Lillebror är supersnäll & nöjd på dagarna. Sen har han en liten magknipperiod från middagstid till midnatt. Sover helt OK på natten men vill äta ungefär varannnan timma hela natten. Efter amning somnar han om fort. Peppar peppar.. Vi får väl se hur länge matshetsen på natten håller i sig eller om det bara är nu för att driva igång amningen..

Jack verkar acceptera lillebror och hjärtat smälter när han spontant klappar på lillebror, eller pratar med honom.. Jack har endast vid ett par tillfällen blivit ledsen och velat "konkurrera" ut lillebror för mer uppmärksamhet när lillebror varit ledsen.. Amningshormonerna gör ju att det skär extra i hjärtat när det händer.. Att få syskon är ju en gåva men även en omställning för alla i familjen. Jack hade feber hela dagen igår men är frisk idag.. Vi får hoppas lillebror klarar sig från feber. Verkar det ju vara en lidrig variant tack och lov..

Fyra i hjärter

Publicerad 2017-05-09 11:08:00 i Allmänt,

Nu är lillebror snart 4 dagar gammal. Jack är en nyfiken storebror. Han fick leka av sig på förskolan igår och vaknade såklart upp med feber idag stackaren. Så nu är vi hela familjen i mysmode här hemma. 
 
Som inbiten dokumentationsnörd så kommer jag självklart skriva en förlossningsberättelse. Men innan jag har tagit mig tiden kan ni få en favorit i repis. Jacks förlossningsberättelse hittar ni här. Graviditeterna har varit väldigt lika, men förlossningarna var som dag och natt. 
 
Båda barnen sover.. Vi har sysselsatt oss med att beställa leklådesand, matjord och bärlager för husbilsuppfarten som vi kommer gräva upp vid sidan av carporten. Gräsarmeringen ser ut som bilden nedan. Husbilen bor ju egenligen på en annan adess, men det känns bra att göra en "ordentlig" uppfart så vi slipper stå på vägen och skymma för trafiken när den är hemma mellan resorna i sommar.. Känns viktigt med tanke på alla 100-tals barn som bor på vårt område. Men herre vad material det går åt. Flera flera säckar bärlager och en hel pall med sten... 

Dremteam

Publicerad 2017-05-06 05:00:12 i Allmänt,

Snabb uppdatering, igår fick vi kämpa! Men nu är han här. Otroligt lik storebror och alldeles underbar. Förlossningen var som dag och natt mot den första. Är nog fortfarande i chock.. Berättar mer senare.. Nu ska jag fortsätta mysa.


Markus var en stjärna! Lycklig, stöttande och med mig vid varje ond värk.

Överbakad bäbis..

Publicerad 2017-05-04 08:12:04 i Allmänt,

Nix. Ingen förlossning har satts igång ännu. BF+3. Macke som har varit sjuk är i alla fall äntligen frisk.. Så nu kan det gärna få sätta igång. Jack njuter av den totala uppmärksamheten från oss så länge..


Världens bästa skola

Publicerad 2017-05-03 08:32:05 i Allmänt,

Ibland kan man roa sig med att tänka tillbaka på vår dag. Nyårsafton, dagen vi lovade att älska varandra i nöd och lust. Vi har nu spenderat 6,5 år tillsammans och det känns minst sagt fantiastiskt att få fortsätta upptäcka livet, njuta och bli gammal och grå tillsammans med Markus. Varje fas i livet har sin charm och vi har redan fått uppleva en rad olika faser. Första året var vi ute i svängen var och varannan helg. Jag levde studentlivet och jobbade för mycket. Även han jobbade för mkt fast som egenföretagare och vi drömde om att få skapa ett hem tillsammans. Drömmen om husbygge kom tidigt och kändes först så långt bort, för att sedan ganska fort bli sann. Vi slet dygnet runt på veckodagarna, men det var alltid roligt att slita med Markus. Om än lite svettigt emellanåt.. Och ingen lycka utan berg och dalbana. Såklart har det funnits mörka moln på även vår himel. Sorg, förluster och motgångar.. Men i slutänden har vi alltid kommit ur det hela lite klokare och lite starkare.. Man måste satsa för att vinna, inte minst i relationer.. Livet är världens bästa skola. 

Spännande..

Publicerad 2017-05-02 19:57:38 i Allmänt,

Vi har sjukstuga här hemma. Lagom vid bf+1. Macke är sjuk. Smärta i magen som eskalerade under dagen så att han tillslut fick lov att åka hem från jobbet (något som verkligen skvallrar om hur ont han måste haft, arbetsmyran jobbar alltid  i ur och skur annars).. Jack verkar ej må 100% han heller. Han hade förvisso haft en bra dag på förskolan men väl hemma var han inte sitt vanliga jag. Trött, och grinig. Inget passade. Även om han tack och lov iaf hade god aptit vid middagen..  Nu får vi hålla tummarna att förlossningen inte sätter igång i natt och att alla vaknar upp friska i morgon. 

Helt plötsligt var det bara ett ställe som gällde för Jack.. Djup koncentrerad när han "knackar på det lilla röda huset"..

Om

Min profilbild

Madeleine & Markus bygger slott

Han är egenföretagare och hon arbetar inom bemannings- och rekryteringsbranschen. Tillsammans så har vi byggt ett enplanshus på Tavleliden i Umeå. 160 kvm ren kärlek! Huset är ritat av oss själva med lite inspiration från omgivningen. Spana gärna in de olika blogg-kategorierna för mer detaljer! Nu har vi hunnit bo i huset i 2 år (men byggprojekten tar aldrig slut). Nyfiken för att veta mer? Skriv till oss på majo0258@gmail.com eller läs här! Enjoy!

Kategorier

Tidslinje

Tidslinje

Arkiv

Prenumerera och dela