tavleliden.blogg.se

Sten sten sten

Publicerad 2015-07-31 22:03:00 i Allmänt, Trädgård,

Hur gick det med stenen förresten? Vi hade lite otur med feber och diverse hinder, men här ser ni det som är kvar. En gång till trappsteget, 5-6 stenrader på etaget och lite hörnstenar. Snart är vi i mål. Men ingen stress, vi ska ju hinna njuta också!


Klockan 22.00 och belysningen slås på. Nu börjar mörkret även komma till Norrland. 
 
Btw. kolla in gräsmattan. Grön utan desslike! Vi fick tipset av grannen att gödsla gräsmattan. Men varför tänkte vi inte på det innan?! Det är som dag och natt! Man ser lite i mitten var jag har missat att gödsla. Där är det ljusgrön och mer kortväxt, tittar man på nära håll så är det en enorm skillnad. Så tips till er: 1. gödsla, 2. gödsla, 3. gödsla, 4. gör det NOGGRANNT (och i samband med regn)!

En kväll

Publicerad 2015-07-31 21:51:00 i Allmänt,

Macke är ute och slirar med vänner och jag passar på att dansa på borden.. Eller snarare så njuter jag av lugnet och tystnaden. kvällen toppades med en två-timmars-läggning (nytt rekord), det kallar jag kvalitetstid ;) Så fort Jack märker att jag kliver upp från sängen blir han jätteledsen. Han har inte velat sova i sitt rum på säkert två veckor. Kom 8-månaders-separationsfasen 4 månader för tidigt eller? Nu sover han i alla fall som en stock i vår stora säng.
 
I övrigt så har jag hunnit förbereda lite inför dopet. Det blir familj, släkt och närmsta vännerna som ska fira Jacks dopdag tillsammans med oss om ett par veckor. Vi hade möte med prästen under veckan som gick och jag har nog aldrig kännt mig så oförberedd. Är verkligen en dop-rookie. Antar att jag har gjort min egen lilla tolkning av dop då jag ser det som så mycket mer än "bara" inträde till svenska kyrkan. Jag känner mig av någon anledning nära de vi förlorat när vi är i kyrkan. Vilket känns viktigt. Hur som haver.. Tror aldrig jag visade hur dopkorten blev. Här får ni lite bilder.


Det är Macke som har ritat kortet. Jack-bilden var en impulsgrej när vi höll på att göra kortet. Jack var då 2,5 månader och inte så stark i nacken. Dessutom nyvaken då vi fick väcka honom och sedan lägga han på ett kallt golv för att ta fotot. Inte populärt.  Varför elefanter då? Jo, elefanter har en speciell betydelse för mig och Markus.. Så elefanter kändes helt rätt. De på kortet symboliserar oss tre om inte redan listat ut det ;)

Den stora belysningsfrågan!

Publicerad 2015-07-30 08:56:00 i Allmänt, Belysning, Trädgård,

Nu går tankeverskamheten för fullt. Vi vill hitta snygg, prisvärd utebelysning. Har ni några tips? Pollare (typ pelare) som finns i både höga och korta varianter då vi tänker placera 3 på "blomlådan" & 3 utmed gångstråket som går parallellt vid altanen fram till entrén.  Detta är inte ett enkelt projekt då vi har svårt att hitta något som vi båda gillar + att det som sagt helst ska finnas i lång & kort variant. Sen så ser vi gärna att det inte kostar skjortan. Dagens googlade resluterade i dessa från Bellalite.. Men jakten fortsätter då vi gärna hade sett att de lyste upp lite mer i omgivningen än bara gången. 
Jack får vara med och bestämma. 

Utvecklingsfas hej hej!

Publicerad 2015-07-28 21:26:19 i Allmänt,


Jack får smaka en liten sked barngröt medan vi äter. Oj oj vad han älskar det! Har alltid funderat över vad de menar med "bäbisar som är intresserade av mat". Nu förstår jag. Jack blir tokig när han ser en sked - han ska bara ha den. Smaska och slicka. Han stirrar nyfiket när vi äter. Han smaskar och ler när han väl får smaka lite. Känns riktigt skönt att han är så pass "intresserad" med tanke på att helamningen måste sluta när jag börjar jobba om två månader. Planerar att amma 100% tills han fyller sex mån, och sedan trappa upp med gröt etc och  sluta amma (Alt. nattamma om det går) när han är sju. Så nu låter vi han smaka en liten snutt gröt varannan dag fram tills han är sex månader. Detta är vad som är praktiskt för oss i vår familj, och det verkar som att Jack längtar tills han får äta sig mätt på mat som kommer på en sked. Win-win.

I övrigt verkar Jack vara i en utvecklingsfas delux nu. Sömnen är fortsatt helt rubbad och han vill vara nära varje vaken sekund. Det är bara att passa på och njuta medans de vill gosa. Lillbäbisen! 

Tomten i 3D

Publicerad 2015-07-27 20:54:00 i 3D-skisser, Allmänt, Trädgård,

Här ser ni lite projekt som kommer komma på bloggen. Meeeen, först måste vi lägga klart stenen.. Och vila ;) Brukar få många frågor om skissarna: De är gjorda i gratisprogrammet SketchUp. Vi har använt oss av detta program många gånger under husbyggets gång. Rekommenderas varmt! För er som vill se på fler 3D-skisser - klicka på kategorin 3D-skisser
Utbyggnaden till höger i carporten är en framtida kallförråd. Ca. 1,8 m i breedd & 5,3 m i längd. Förvaring förvaring förvaring! Här kommer utemöbler och tex gräsklippare kunna bo under vinter tid, så slipper kläderna i det varma förrådet lukta gräs. Även här kommer sopkärlen bo. Först tänkte vi ha dem i cykelboden men Macke kom på att det är smartare att ha de i carporten så man slipper den extra skottningen på vintern.
Vi vill ha lite insynskydd i vinkeln så att man kan sitta ned "ostört" i lounggruppen. Räckena i vinkeln kommer vara 1,25 m. En lagom längd så vi inte skymmer utsikten ut från vardagsrumsfönstrena.   
Vi har haft många diskussioner om räcken på altanen... Macke vann.. 
 Mer kärlek till högra sidan av tomten får komma om något år. Där planerar vi främst att plantera lite växter etc. 

Mer tid tack

Publicerad 2015-07-26 23:29:33 i Allmänt,

Idéerna för vår tomt sprudlar! Bara en liten detalj - hur i fridens namn ska vi finna tiden att förverkliga alla våra drömmar? Verkar som att det blir regn i morgon. Så vi lär spinna vidare framför datorn. Förhoppningsvis kan jag visa lite skisser i morgon.

Nu förbereder jag mig för ännu en natt med Jack. Febern är borta men han är som ett plåster på mig. Han vill bara sova tätt på mig och om jag försöker lägga mig en bit ifrån han (vi snackar centimetrar) så vaknar han inom fem minuter. Men vad gör det? Vem kan motstå en gullunge?!


Husplaner

Publicerad 2015-07-26 10:20:52 i Allmänt,

Det regnar så vi sitter inne och skissar på ett kommande projekt.. Vi avslöjar inom kort vad det är ;) först måste vi uppdatera husskissen och färdigställa den nya skissen.. 


Väx då trädgård!

Publicerad 2015-07-25 19:31:43 i Allmänt, Trädgård,

Nu kan vi ju hoppas att dessa överlöever. Trädet (aronia på stam) blir ca 2 meter, buskarna blir 1 meter och övrigt är marktäckande. Nu är vi heeeeeelt slut. Nästan fyra nätter med risig sömn ("vakna & amma en gång i timman-sömn") och hårt jobb (+ massor av shopping) gör att man inte är så kaxig längre.. 

Sen så köpte vi en Diablo som får täcka "skarven" mellan murarna. På sikt blir denna donna närmare 3 meter hög och rejäl på bredden. Toppen tycker vi då vi får lite insynsskydd..
Imorgon blir det att plantera rosenbuskar och vinbärsbuskar på baksidan. I regnet.

Jordgubbar Salsa & Korona

Publicerad 2015-07-25 09:44:13 i Allmänt,

Pallkragarna är klara! Vi har två sorters jordgubbar. Den ena skördas juni - juli (Korona) och den andra juli - augusti (Salsa).. Så nu hoppas vi på massor av bär till Jack kommande år! Om ni undrar varför jag har hällt ut jord utanför pallkragarna så beror det på att gräsmattan sluttade lite väl dramatiskt ut mot samfälligheten, så jag passade på att finjustera lutningen lite.. Vi har ju syndläge på framsidan men solen når till sista 2 metrarna av vår baksida (där av placeringen i kanten).

Nu blir det att åka till planthandelsskolan på Teg för att reka fler växter till tomt och blomlåda! Skoj skoj skoj! 

Sötnos då

Publicerad 2015-07-24 23:22:02 i Allmänt,

Vår lille kille är riktigt sjuk.. Inte konstigt han ville sova nära. Feber och ajaj..
Ledsen liten kille. Inte ens favoritleksaken går hem.

Pallkragar på G

Publicerad 2015-07-24 12:54:28 i Allmänt,

En fin kväll med de bästa!
Jag fick ett infall och köpte in ett par pallkragar + lite lasyr & hammarlack. Tanken är att plantera jordgubbsplantor som de nu säljer iväg för halva priset runt om i sommarblomsterbutikerna. den stora frågan är dock vaaaar i fridens namn vi ska placera dessa pallkragar så att vi inte får för oss att flytta på dem senare.. Soligt läge är ju givet, men det finns ju några lägen att välja mellan..

I övrigt så har Mackan paddat klart och fixat lutningen på etaget! Så nu lägger vi  marksten igen! Jippi - Snart i mål! 

En lång natt...

Publicerad 2015-07-23 17:59:48 i Allmänt,

Jack är inne i en fas då han är orolig på nätterna. Så nu sover han i vår säng när han vaknat vid midnatt.. Och där ligger han och roterar, myser, gnäller och ammar om vart annat. Sover gissningsvis inte mer än 20 min i stöten innan han vaknar och vill snutta.. Mysigt meeeeen man är som ett kolli när man ammat, vänt och haft sig från midnatt till åtta på morgonen..
Först ligger han helt utslagen och tar förvånansvärt mycket plats med tanke på hans lilla format.. Sen fem minuter senare har han lyckats rotera läget helt... Sparkar på mamma och tittar på pappa.
Och sen roterar han tillbaka till mammas famn.. Sen så repeterar han samma visa om och om igen..   Trött, gring och glad på samma gång. Vår gullunge! Sova får man göra någon annan natt.. 


Elinstallation i tanken

Publicerad 2015-07-23 16:51:27 i Allmänt,

Semesterstängt hos elektrikern men här ser ni hur vi tänker oss belysningen. Gången ska lysas upp rejält, + träden, + muren. Som ni ser har vi ett litet trappsteg (för att få till vattenavrinningen) och detta måste vi verkligen belysa så vi slipper snubbelolyckor i höst mörkret. Sedan så ska vi komplettera med lite mer belysning på fasaden. Vi kommer leja det mesta då elinstallation ligger utanför vårt kompetensområde..  Undra vad kalaset kommer gå på?! Men man har det längre än vad man gör det som svärfar brukar säga.. Förhoppningvis lönar det sig att investera i bra rejäla grejer!


Bara 792 stenar kvar...

Publicerad 2015-07-18 12:48:44 i Allmänt,


Nu ska vi bara fylla ut etaget med mer stenmjöl och sen är det dags att lägga sista etappen markstensten. Men först ska musklerna få lite mer semestervila. När allt är klart kommer vi ha lagt över 3000 sten & 200 murblock. Bra träning.. Längtar tills nästa vår då vi kan börja planera fler buskar och perenner för att få denna tädgård lite mer "mjuk". 
Rentvätten av bästa sort!

Utemiljö

Publicerad 2015-07-16 20:41:59 i Allmänt, Trädgård,

Nu har vi börjat mura in etaget. Och vi kan snabbt konstatera att vi råkat beställa förlite mursten. Jaja.. Etagets mur ska vara i två nivåer och så blir det tre nivåer vid häcken i hörnet av tomten.

Här bak blir det en till altan. Stor som attan då vi ev tänker bygga inglasning. Men det blir tidigast nästa år. Men redan nu har jag lagt ut lite plankor för att känna in storleken och för att se hur solen lyser etc. 
Vi planterade aroniahäck förra sommaren. Den har tagit sig grymt bra, trots att vi klippte den försent. Snacka om att aronia är häck för dummies. Vi har gjort ungefär allt fel: planterat för sent, låtit plantorna vänta innan planering och klippt försent året där på.. Men oj så den mår! 


En fin kväll

Publicerad 2015-07-15 08:43:27 i Allmänt,

Tvårätters på vår favoritrestaurang i Sundsvall. Godaste oxfilén alla kategorier! Första gången vi ätit på finare resturang med liten bäbis. Får man ens det? Vi frågade ifall det var ok om vi tog med vagnen med en sovande bäbis i. Det var ok. Vi satte oss längst in i restaurangen där det var lugnt och skönt. Jack gjorde natt redan vid 19 och sov som en stock i vagnen, så det blev lite kvalitetstid för mig och Macke. Vi pratade om livet, minnen, saker man (inte) ångrar. En fin kväll.


Hotellnatt på annan ort

Publicerad 2015-07-14 18:02:14 i Allmänt,

Vi spontanbokade en hotellnatt borta. Och på det blev det lite spontanchampagne och spontanjordgubbar. Vi vet med andra ord hur semesterlivet ska levas! 
Jack trivs på hotellrum! 

Anledning nummer 2

Publicerad 2015-07-13 12:38:20 i Allmänt,

Vi har mycket att fira! Jag har fått nytt jobb! Efter tre år på min älskade arbetsplats så kommer jag i oktober komma tillbaka från föräldraledigheten som kontorschef för våra kontor i Norrland. Dags att kombinera arbete & familjeliv på allvar. Det två bästa av olika världar. Helt plötsligt blev föräldraledigheten mer likt en semester. Njuter av varenda sekund och ser med spänning fram emot en riktigt rolig höst/vinter.

Anledning nr. 1

Publicerad 2015-07-12 10:23:22 i Allmänt,

Anledning att fira! Anledning nr 1. Nu, äntligen, är alla administrativa bitar med min fars bortgång färdiga. Arvskiftet är klart och vi kan äntligen tillsammans med min bror njuta av stugan och den gård som pappa vuxit upp på. Vi pustar ut och känner såklart en enorm lättnad att det nu är klart. Vi firar tillsammans genom att umgås och storstäda ena sommarstugan från topp till två. Ladugården, bagarstugan, torpet, gammstugan och huset som mina föräldrar byggde när jag var i mammas mage - allt ska tas om hand om och få den kärlek som det förtjänar. Man måste börja någon stans.


Blomlådan tar sig!

Publicerad 2015-07-10 15:17:00 i Allmänt, Trädgård,

Macke har haft eld i baken och blomlådan är klar! Bör man vänta med att plantera buskar & prydnadsträd tills kommande vår eller kan vi göra det fram mot hösten? Eller redan nu? Vad är bäst? Känner att jag är ute på okänd mark...

Nu är det bara att fortsätta mura in och stenlägga etaget som ska vara vid häcken (där vita säcken står på bilden). Där cykeln står parkerad blir det en liten cykelbod.. Men det lär vi inte hunna bygga förens i höst... Eller nästa vår kanske? Vi får se!Blomlåda

Publicerad 2015-07-09 14:01:29 i Allmänt, Trädgård,

Vi står och funderar på belysning. Lådan ska ha belysning, gången/trappsteget ska belysas, etaget ska ha belysning och vissa växter ska belysas.. Kanske är det lika bra att bara leja allt så det blir gjort.. To-do-listan börjar bli lite väl lång.
Vi limmar stenarna så detta borde bli super stabilt. Macke kom på den briljanta idén att lämna ena kortsidan tills vi fyllt på jord med hjälp av skottkärror. Borde gå smidigt.. 

Vi jobbar på..

Publicerad 2015-07-08 22:02:43 i Allmänt, Trädgård,

Uv-tält...10 poäng..

Jag tar en öl och ser på medans han jobbar (kontrollmäter)... Blomlådan blir enorm och alldeles perfekt!
Tänk att det är så mörkt ute nu att utebelysningen går på! Jack somnade 8 (försöker skapa sömnrutiner) och vi kunde inte låta bli att passa på att arbeta ute tills midnatt. Vi smög runt på tomten i sommarregnet och arbetade i tystnad.. Terapi för själen kallar jag det..

Mumms!

Publicerad 2015-07-06 12:14:41 i Allmänt,


Här är det kul att sitta... Tills man kommer på att man vill äta upp alla leksaker..


Då var det dags

Publicerad 2015-07-05 20:10:14 i Allmänt,

Sommarlöfte nummer 32: så många auktioner som möjligt..
Dagens auktionsfynd. 6 st kristallglas. 270 kr. Värt tyckte vi.

Pajtips

Publicerad 2015-07-04 09:46:05 i Allmänt,

Enkel och god paj! Har gjort den två gånger - en gång med "vanlig" lax och en gång med ICAs lax. Och ICAs lax blev vattnig och väldigt salt. Så bäst är att köpa en bit gravad lax av lokala fiskaren.

- Vanlig pajdeg som för gräddas
- Färsk spenat och purjolök som först hettas upp i stekpannan
- Varva spenat/lökröran med gravad lax och prästost
- Häll över äggstanning (3 ägg & 2 dl grädde)
- In i ugnen 30-40 min

Enkelt som attan, och framförallt MUMS!

Tack för denna gång

Publicerad 2015-07-02 09:32:40 i Allmänt,6 pjamas, 15 bodys och lite annat smått och gott i storlek 56 - 62 är nu undanstoppat. Jack är 66 cm lång och de flesta 74 plaggen sitter bättre än 62. 16 veckor och är en liten minijätte. Tänk när man om några år förhoppningvis får anledning att packa upp dessa småbkläder igen.. Vilken nostalgitripp det kommer bli. Men nu vill jag först ha Jack och älsklingsmacke för mig själv ett tag framöver. Ett barn, en tomt i behov av kärlek och en sommarstuga tar upp vår tid precis lagom. Länge sedan jag var så tillfreds med alla livets små pusselbitar. Skulle inte för något i världen byta bort allt det fina vi byggt upp. Haha sommarkänslorna gör att jag får endorfinrus så jag nu nästan tappat perspektiv på lyckan.. 

Semester!

Semester under föräldraledigheten

Publicerad 2015-07-01 10:14:00 i Allmänt,

Idag mår vi bättre än gott! Sommaren har äntligen kommit igång på allvar i Norrland! Igår åt vi middag ute på altanen igen, mer och mer tid spenderas utomhus = sommar på riktigt. Jack älskar att vara ute.. Kanske är det även friskluftens förtjänst som gör att han sover bättre på nätterna nu? (Peppar peppar..)

Om

Min profilbild

Madeleine & Markus bygger slott

Han är egenföretagare och hon arbetar inom bemannings- och rekryteringsbranschen. Tillsammans så har vi byggt ett enplanshus på Tavleliden i Umeå. 160 kvm ren kärlek! Huset är ritat av oss själva med lite inspiration från omgivningen. Spana gärna in de olika blogg-kategorierna för mer detaljer! Nu har vi hunnit bo i huset i 2 år (men byggprojekten tar aldrig slut). Nyfiken för att veta mer? Skriv till oss på majo0258@gmail.com eller läs här! Enjoy!

Kategorier

Tidslinje

Tidslinje

Arkiv

Prenumerera och dela