tavleliden.blogg.se

Freedom isnt free

Publicerad 2015-04-30 22:17:10 i Allmänt,

Nu kan jag köra till både det ena och det andra! Äntligen två bilar. Det kallas FF - Frihet på föräldrarledigheten.  


Jack längtar tills vi ska ut på biltur när pappa är på jobbet. På måndag blir det kusinmys och på tisdag blir det bäbissång på Teg. Men först - HELG!

Markstenskalaset är bestämt!

Publicerad 2015-04-29 16:23:24 i Allmänt,

Det slutade med att vi tog in 2 offerter på marksten. Dessa jämförde vi även med motsvarande stenar hos Byggmax och KRAUTA. Den första leverantören hade specialerbjudande på Benders sortiment (20%rabatt) men trots detta var Bygma överlägset billigast på alla sätt och vis. Den första leverantören gav oss pris på över 33000 kr (+ frakt på ca. 2000kr) för 82 kvm sten och 25 m mur med tre stennivåer.. Det blir 13 pallar mur och marksten, antar att det gjorde Bygma generös. Båda leverantörerna hade riktigt bra service så det tackar vi varmt för :)
Detta är vår blivande mur..
Blivande gångstråk och soletage.

Lite sommarfina kläder till Jack. Och en klänning till mig som passar bra till en av kvällarna på tvådagars bröllopet som väntar inom ett par veckor. Det är INTE kul att köpa kläder nu när man har kvar ett par kilon efter förlossningen (6kg närmare bestämt) men vad göra... Det är bara att fortsätta inte spåra med godsaker och hoppas på det bästa. 

Soaked in luxury, finnes på Åhléns och lite överallt på nätet. Som sagt, ganska förlåtande klänning för den som har kvar lite graviditetskilon.


Nu ska vi provköra en annan bil. Jag är fortfarande kär i Mazda två men Macke röstar visst på Volkswagen.. Vi ser väl var det slutar.


Prata prata prata

Publicerad 2015-04-28 22:16:51 i Allmänt,

Bäbissång på Teg, fika och lite mer fika har varit dagens aktiviteter. Över en natt så har Jack blivit så himla kommunikativ. Har inte kunnat sluta prata med honom då han ler så intensivt när man gör det. Bästa underhållningen för en nykläckt mamma..

Hmmmm..

Publicerad 2015-04-27 22:12:18 i Allmänt,

Vi komplicerar det hela genom att börja kolla på marksten på andra ställen utöver krauta och byggmax. Men kan det verkligen diffa så mycket? Det återstår att se.. Veckoslutet är vår deadline för att beställa. Nu måste vi komma till skott. 
Kusin, morbror och mormor fick vara dagens fikasällskap. Så där satt han i mitt knä, nöjd och nyfiken på omvärlden. Fantastiskt. Är nog en minimarkus vi fått, hade det varit minimadde så hade han inte velat sitta still så länge..

BVC-besöket gick bra!  Han taktar på som han ska. Snart sex hela veckor gammal och ligger nu på 5630 kg (födelsevikt 4010) och 60 cm (53 cm födelselängd).

Stenfunderingarna fortsätter

Publicerad 2015-04-27 08:40:22 i Allmänt,

Vi kollade in byggmax igår. De har lite färre utbud men stenarna är 1-2 kr billigare st.. Vilket för oss skulle bli ca 2500 kr billigare då vi har en yta på 80 kvm som ska stenläggas. Men. Byggmax erbjuder inte frakt och ett mer begränsat lager. Råkar man köpa förlite så blir man kanske utan de sista stenarna.. Hmm.. 

Denna lille man tog sömnrekord i natt! 6 h sammanhängd sömn ist för för 3h. Helt otroligt! Har nog inte sovit så länge sedan mitten av graviditeten. Nu ska vi på BVC och sedan till bröstdoktorn. Kan sätta 100 spänn på att bölderna är tillbaka. Suck. Det positiva är att jag börjar bli van med både smärtan och känslan av att få långa kanyler instuckna i tutten. 

Kämpa i regn

Publicerad 2015-04-26 11:49:50 i Allmänt, Trädgård,


Han skottar upp det sista, mäter och markerar var kanterna ska vara. Nu är den stora frågan... Vilken sten ska man välja?

Ljus eller mörk? Vassa kanter eller "rustik sten" med fasade kanter? Vi ska sova på saken någon dag till.. Macke vill att vi ska köra på stenar som även säljs i halvor så vi slipper kapa stenarna. Ganska smart så slipper man ett moment till i alla fall.. Nedan hittar ni de olika alternativ vi väljer mellan från KRAUTA.
Vassa kanter och ljus sten.. 
Fasade kanter och mörk sten (till höger, den gula stenen är inte aktuell).
Mörk eller ljus mur?

Eller kanske denna variant?

Underbara lördag

Publicerad 2015-04-26 08:44:34 i Allmänt,


Bästa ettårskalaset hos J & M. Helt underbart att se de små barnen leka tillsammans medans vi vuxna drack kaffe. Jack var minst och är ännu lite liten för lek, men snart så.. Ellen var som vanligt en bedårande och glad ettåring. Jack har tur att ha henne som eb framtida lekkompis. 
Kvällen gick i goda vänners lag. Har inte hunnit träffa alla ordentligt sedan innan förlossningen. Man är ju lite isolerad i början men nu när man är piggare i kroppen och rs-viruset minskat så känns det som att man kan njuta och slappna av mer utanför hemmet. 
Jacks fina kompis Liv var med på ostkvällen med brudarna. Lilla Liv tittade ut bara 4 veckor innan Jack kom till jorden. 

6 veckor

Publicerad 2015-04-24 22:08:38 i Allmänt,

Bilder från sovmorgonmyset med pjamas. Macke är ute och roar sig lite medans vi fortsätter mysa i soffan. I morgon väntar hårt arbete i trädgården, ettårskalas och massor av mys med saknade vänner.
6 veckor gammal och sjukt nöjd!

Fler snygga utemöbler. Loungegruppen känns spot on. Dock är även denna i dyraste laget på 26950.. Typiskt.

Ett steg mindre

Publicerad 2015-04-24 03:06:43 i Allmänt,

Det tar sig...

Ser inte mycket ut men snart är det dags att padda! Underlaget är A och O när man lägger marksten. Eftersom vi visste att vi ville ha gångstråk, altan, etc. så bad vi byggarna lägga markduk redan när de gjorde grovplaneringen i samband med att huset byggdes. Ett steg mindre för oss idag med andra ord. 
Och glad är vi för det :)

Favorit i repris

Publicerad 2015-04-22 22:40:42 i Allmänt,


Idag var vi på sjukhuset och renoverade mjölkbaren. Mindre trevlig upplevelse men nu är de härliga bölderna tömda! Ska dit på måndag igen för kontroll. Denna gång är jag dock inställd på att vi lär behöva göra en favorit i repris då de envisa sakerna verkar gilla att återuppstå. Har mindre feber och huvudvärk nu. Så då orkar jag härda ut lite till. Skam den som ger sig. 

Stenmjölet är utskottat. Nu är det finlir kvar och att förbereda för mur och inmurade "blomlådor". Realistiskt räknat så blir det att padda nästa vecka och sedan lägga sten efter Valborg. Kan tyckas långt bort men vi har en del annat nöje på schemat som ska hinnas med. 

Utesäsongen är i gång!

Publicerad 2015-04-21 12:05:49 i Allmänt, Trädgård,

Den där högen ska skottas ut över gruspartierna. Gång och soletage bakom häcken. Kommer bli mysigt om si så där 10 - 20 år när häcken vuxit upp och insynsskyddar lite mer ;)
Stenmjöl 0,4, 8 kubik ink frakt gick loss på 2200 - 2400 kr från Bilfrakt i Umeå. En bra deal tycker vi (utan att jämföra med något annat). 
Orkade skotta i en kvart innan jag kom på att det kanske inte är så bra för mina separerade magmuskler. Vad ska jag göra nu då? Är en rastlös själ. Kan inte sitta stilla trots att jag borde vila. 

8 kubik

Publicerad 2015-04-19 23:23:13 i Allmänt,

I morgon är det kusinmys och läkarbesök på schemat. Nu måste de tömma. Kan typ inte röra höger arm utan att jag går emot och det ömmar till rejält. Behöver mina armar när jag bär och myser med Jack. 

Älskar att vi bor nära Nydalasjön. Underbart med promenader. I sommar vill jag strandhänga med Jack under ett parasoll samtidigt som vi ser på när kusinerna badar.

På dagarna är han sååå glad! Sen så händer det något vid 18-19 tiden.. Då blir han orolig och obotligt klängig. Snutta snutta snutta är det enda som han vill göra. I timmar. Vi ser väl om det är hans första utvecklingssprång eller om han helt enkelt är ett kvällsoroligt barn. Även om kvällar och nätter är liiiite kämpiga så kompenserar ett litet leende all möda i världen. Helt underbart!

Vi har måttat upp hur mycket stenmjöl vi behöver inför markstenläggningen. Innan veckan är slut ska vi beställa, så snart är vi ingång! 8 kubik stenmjöl behövs till vår yta på 80 kvm med 15-20 cm djup. Eller egentligen 6-7 kubik, men vi tar i lite då underlaget består av så pass grov sten med mycket utrymmen/glipor för stenmjölet att rinna ner i. Nedan hittar ni en helt oförståelig skiss på hur vi kommit fram till detta... 


Deprimerande bud

Publicerad 2015-04-18 16:49:00 i Allmänt,

Varning för mer bröstsnack! Lite fler timmar på sjukhuset igår. Tyvärr inga glada nyheter. Den böld vi tömde i tisdags har ÅTERBILDATS och var nu nästan lika stor igen + att en ny mjölkstockning har kommit. Överläkaren pratade mest om hur svårt det är att vända när det gått så långt. Bölderna tränger på de andra mjölkgångarna som i sin tur bildar nya stockningar etc. Läkaren gav mig en ny antibotikakur och började sedan prata om att jag borde fundera på hur länge jag orkar kämpa innan jag ev. slutar med amningen. Ska tillbaka på måndag igen för att se om bölderna går att tömma då istället. Hon ville inte pröva igår då de inte var 100% "mogna". Suck. Det känns så trist att må katastrof och det känns stressigt att måsta sitta på sjukhuset hela tiden. Macke måste ju åka från jobbet eftersom jag aldrig vet om de kommer tömma eller inte. Ska de tömma så behöver jag ju någon som kan passa Jack i fall han är vaken. + att jag behöver honom som mentalt stöd då det INTE är skönt att tömma. Ska bespara er detaljerna men fyfasen säger jag bara.. 
 
Nu kör jag all in. Varnda husmorstips ska prövas. Inte för att det hjälper mot bölderna men jag slipper i alla fall (kanske) nya stockningar.
 
 
Verkar i alla fall som vi kommit i mål med nappkampen. Jacks sugreflexer sätts inte i gång så lätt eftersom alla 0-6 månaders nappar är så små.. Men efter att ha spenderat en halv förmögenhet på nappar så hittade vi tillslut en som han gillar - MAM. Glad är jag för det eftersom han sover gott med napp och blir lugn när magen krånglar. 
Från vänster - (?), Tommee Tipee, Esska, Avent och slutligen MAM. Tommee Tipee gillade han absolut minst. Den var också dyrast lägligt nog. 
 
Idag roade vi oss med att provköra nya Mazda 2. VILL HA! Men bilköp känns så grymt tråkigt på ett sätt. Så fort man kör ut den från affären tappar den typ 20- 30 000 i värde. Hatar att göra dåliga affärer.. Men den är ju så fin och perfekt! Och nytt känns tryggt. Beslutsångest. 


Glimtar

Publicerad 2015-04-16 18:32:55 i Allmänt,

39,6 grader feber hallelulja. Just när man tänker att man inte kan må sämre, så börjar man må lite sämre. Idag kämpade vi oss ut till BVC för rutinläkarkontroll med Jack. Han mår toppen och växer som han ska. Skönt att man kan glädjas åt det i alla fall för nu är jag sååå slut. Lite mer än en hel månad har gått med detta elände. BVC pratade om att jag kanske borde sluta amma och vara sjukskriven. Men inget av de två sakerna löser mina problem. Bölderna, huvudvärken och febern försvinner inte bara för att Jack skulle få äta ersättning.. 
Han är glad, god och alldeles underbar. Tänk att vi skulle ha så enorm tur att få just honom. Världens snällaste och bästa sötnos. 5 veckor gammal liten buse.

Efter regn kommer sol

Publicerad 2015-04-14 23:05:50 i Allmänt,

Idag fick Jack och jag spendera 5 timmar på sjukan. Det var inte en böld, utan det var TVÅ! Den ytligaste gick att tömma men inte den andra som satt 4 cm in i bröstet. Den ska de försöka ta den igen på fredag. Hoppas febern kan hålla sig borta nu ett tag. Tips, skaffa aldrig mjölkatockning. Det är smått oangelägligt.

Annars idag så har jag fixat med lillens dop. Kommer bli toppen! 
Påväg till sjukhuset igen, men denna gång fick giraffkon följa med.
Efter sjukan så gymmade vi. Han älskar det!

Drömmer..

Publicerad 2015-04-12 17:54:07 i Allmänt,Tittar ut på regnet och drömmer mig bort till ett hus med sjöutsikt och med naturen runt hörnen. En dag ska vi bygga en somnarstuga nära nära vattnet. Än så länge är det bara en dröm men en dag ska den bli sann.. Drömma får man göra så länge man uppskattar nuet. 

Bygger vi en sommarstuga vill vi ha..
- smart planlösning med en area på 90-110 kvm. Enplanshus, givetvis.
- kök och vardagsrum med stora fönster mot sjön och högt i tak.
- 3 sovrum, minst ett av rummen ska ha panoramafönster mot sjöutsikten. Alla sovrum kan vara ganska små. Leka och umgås gör man ute på altanen eller i vardagsrumnet. Gärna inbyggda små klädkammare
- åretrunt värme & öppenspis/kamin
- smart förvaring i både hall och kök
- kompakt toalett, ev med badkar och altandörr ut mot fristående bastustuga
- inglasad altan alternativt fristående inglasat utehus på altanen ännu närmre vattnet

Spontan skiss på hur det skulle kunna se ut.. Förvaring/klädkammare kom dock inte med men det går ju ganska enkelt att lägga till.. 


Som sagt.. Drömma kan man.


Stay strong

Publicerad 2015-04-12 15:51:18 i Allmänt,

Mamma har feber men Jack är på hugget. Vi hann i alla fall städa huset innan feberfrossan slog till med full kareta. 
Superstarka Jack vill gärna lyfta upp huvudet och trycka upp sig själv. Självklart skyddar man med en hand bakom huvudet i fall att han skulle tappa orken. Kanske är vanligt men lillkillen har lyft på huvudet enda sen förlossningen. Stabil pojk och utifrån hur han krälar när han ligger mage mot mage så känns det som att han kommer krypa tidigt. Men jag är ju absolut ingen expert inom området. Vi får se hur det artar sig helt enkelt.


Om hon själv får välja..

Publicerad 2015-04-11 21:22:05 i Allmänt,

En lördag som den ska vara. Impulsen har fått styra och det blev lunch på stan, fika hos Johannes och Maria, och sedan  grillning med en lagomt övertrött Jack.
  

Så här ser det ut i vårt allrum numera. Det ni ser är olika "verktyg" för att underhålla Jack och göra så att han är glad och trivs gott. Först kan han ligga 20-30 min i babygymmet. Sen får man kanske gunga runt han lite i babyskyddet. Efter det vill han kanske ligga i babysittern och titta på djuren en kvart eller två. Efter det, varför inte lite mamma- och pappamys i soffan. Avslutningsvis vill han kanske mysa i vagnen och titta på lite fler gosedjur.. Mellan alla dessa aktiviteter vill han äta såklart. Så är livet för vår en månads Jack.  


Fredagstips till den hungrige!

Publicerad 2015-04-10 18:07:59 i Allmänt,

Idag har varit en bra dag! Vi har hängt på mackes jobb, varit på sjukhuset (tyvärr kunde de inte se om det blivit en böld då maskinen var paj, så det blir återbesök på måndag), varit och hälsat på mitt saknade jobb o alla goa kollegor, shoppat lite på stan och lunchat med mormor. Är helt stum av beundran över hur nöjd och snäll Jack varit i vagnen. Klarvaken med nyfiken blick trots att han låg skyddad under suffletten. Han verkar vara lika sugen som jag på lite miljöombyte och kontakt med omvärlden.  Här sitter vi och väntar på att maten lagas och blir klar. Så som det ska vara på fredagar. Enkelt. Fredagstips! Galet god kycklingfilé som du (typ) bara kör in i ugnen. Mest like-ade kycklingreceptet på tasteline. Rekommenderas VARMT till de som gillar parmesanost och enkel fredagsmysmiddag.

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Dela kycklingfiléerna med ett snitt på tvären och lägg dem i en ugnsfast form. 

3. Riv parmesanosten och blanda med crème fraichen i en bunke. Pressa i vitlök och tillsätt salt och svartpeppar.

4. Täck kycklingen med ostblandningen och sätt in i ugnen ca 30 min.

5. Koka ris efter anvisning på paketet.

Servera kycklingen tillsammans med ris och en god sallad.


Recept: Mari Bergman, källa tasteline.se


Näringsvärde: 722 kcal, 55 g protein, 31 g fett, 53 g kolhydrater.

Djuriskt värre

Publicerad 2015-04-09 15:53:02 i Allmänt,

Imorgon ska jag få ta med mig denna sötsak till doktorn. Stockningen släpper inte och febern är tillbaka. Snart tre veckor med denna härliga tuttåkomma. Imorgon ska de kika med ultraljud för att se om det blivit en blöd av den fina stockningen. I så fall måste det opereras. Kul kul. Min enda tröst är att det omöjligen kan smitta över till Jack. 

Jack gillar sina djur som ni nära och kära varit så snälla och gett honom. Idag har vi lekt med dem som aldrig förr. Jag håller upp djuren, pratar på med djuriskt bäbisspråk och så för jag varelsen till höger och vänster, fram och tillbaka. Jack vänder på huvudet och vägrar släppa djupen med blicken. Man är väldigt lättroad som mamma. 

Pussgurkan då...

Publicerad 2015-04-08 04:43:53 i Allmänt,

Snuvig bäbis oroar livet ur föräldrar. Trodde ett tag det var det berömda rs viruset då lillkillen låter som en vuxen förkyld man när han andas emellanåt. Rosslar naaaanting. Men det visade sig att rosslandet sitter i näsan och inte i lungorna.. Han är klassiskt snuvig helt enkelt. Otroligt bra bemötande av barnläkarna på akuten. Känns tryggt att få han undersökt och läkaren visade vad vi ska hålla utkik efter om vi är oroliga för rs. Feber (givetvis), om magpartiet sjunker inåt under revbenen vid andning  eller om han har väldigt långa forcerade utandningar. Då bör man söka sjukvård asap.Redan nu är han tack och lov lite mindre snuvig. Då bäbisar knappt har något immunförsvar när de är nyfödda så är alla förkylningstecken läskiga och bör tas på största allvar.

Motioneringen och projekt äta lite mindre onyttigt har börjat! Känns underbart att få röra på sig och bygga upp kroppen igen. Den har legat i dvala sedan över ett halvår tillbaka på grund av diverse foglossningar och grejer. Men nu blir det ändring! Jack älskar vagnen så det känns toppen för både han och mig.

En paus från pausen

Publicerad 2015-04-04 13:49:15 i Allmänt,

Vi är i stugan och ordnar med inbrottet. Saker flyttas och åker på lagning. Hoppas innerligt att ni som bröt er in, stal och vandaliserade får det ni förtjänar. Livet har en tendens att bli ganska rättvist i slutänden. Skönt.
Men vi har det ganska bra. Grillar, myser, vilar och umgås med småkusinerna som också är här och hjälper till med att ställa saker till rätta.

8 & 8!

Publicerad 2015-04-01 23:34:06 i Allmänt,

Nu har jag gått ner 8 kg. Vilket innebär 8 kg kvar till matchvikt, dvs min vikt innan graviditeten. Har hittills motionerat noll gånger och ätit massor av glass.. Så 8 kg minus känns ju helt ok under förutsättningarna. Så fort vädret blir lite trevligare så är det dags att ta fram promenadskorna.. Firade kiloförlusten med att prova sätta på mina ringar som jag fick ta av mig i v33. Jag kan ha dem igen! Vilken lycka - De betyder mycket för mig så de känns bra!
Min lilla kängru vill helst hänga på magen. Nestet funkade bra förut, men antar att han nu är i en vaken- och magfas ;) idag var vi på BVC. Han har vuxit 3,5 cm och är 520 g tyngre än startvikten. Skönt att amningen lönar sig  i alla fall, då pallar jag genomlida smärtan. Snart tre veckor och fortfarande ovana bröst som värker. Jippi.. Nu borde det väl gå över snart.. 
Mera fotoalbum! Älskar "boken om mig". Helt klart den bästa fylla-i-boken på marknaden om du frågar mig!

Lilla badrummet

Publicerad 2015-04-01 09:28:15 i Allmänt, Badrum,

Oftast blir det snyggare om man bryter av med olika typer/stilar av möbler, om man får till det dvs. Kosten att matcha är svårare än att bara köra en möbelserie hela vägen. I våra badrum har vi dock kört safe. När vi ska ner till IKEA i vår så tror jag det blir att utöka förvaringen i det lilla badrummet. Än så länge klarar vi oss med förvaringen som finns, men när lillkillen blir stor och duschar själv så kommer ju även detta bardum användas mer flitigt.
 
Tänker att vi ska köpa ett mindre badrumsskåp som antingen får hänga vid spegeln eller ovanför toan beroende på vad som känns bäst. Väggen mitt emot spegeln har ett djup på 45 cm vilket rymmer ett högskåp (se vänster hörn i bilden nedan) på 30 cm i djup utan att det "sticker ut" för mycket. Eller kommer det kanske upplevas trångt ändå? Hmm.. 
Bildkälla: IKEA.se
  Detta är alltså väggen som högskåpet kanske skulle kunna vara på. Tänker mig att man i så fall placerar det långt mot hörnet till vänster så att man undviker vattenstänk från duschen. 
 

Om

Min profilbild

Madeleine & Markus bygger slott

Han är egenföretagare och hon arbetar inom bemannings- och rekryteringsbranschen. Tillsammans så har vi byggt ett enplanshus på Tavleliden i Umeå. 160 kvm ren kärlek! Huset är ritat av oss själva med lite inspiration från omgivningen. Spana gärna in de olika blogg-kategorierna för mer detaljer! Nu har vi hunnit bo i huset i 2 år (men byggprojekten tar aldrig slut). Nyfiken för att veta mer? Skriv till oss på majo0258@gmail.com eller läs här! Enjoy!

Kategorier

Tidslinje

Tidslinje

Arkiv

Prenumerera och dela