tavleliden.blogg.se

15 dagar kvar!

Publicerad 2013-10-31 20:16:12 i Allmänt, Sovrum 8 kvm,

Här kommer en till tjuvtitt in i vårt retroblåa rum. Men eftersom bilden är tagen med mobilen i mörket får er fantasi hjälpa er att se hur snyggt det egentligen är... Härligt med vita lister mot färgen
 
 

Check, check, check!

Publicerad 2013-10-27 20:13:00 i Allmänt, Förråd 13 kvm,

19 dagar kvar. Tiden springer fram och det blir inte mindre att göra för det. Tre veckor innan inflyttning måste man senast beställa sopkärl från UMEVA - Check! Internet/TV måste beställas då det brukar ta 14 dagar att få igång det - Check! Och så har vi efter lite forskning på elskling.se tecknat elavtal fastpris i två år genom Vattenfall. Smart eller inte? Ja den som det visste! Men en sak är då säker, det är inte vidare klokt att ha rörligt elpris i Norrland under vinterhalvåret. Vår beräknade totala månadskostnad för elen är 789 kr/månaden.. Helt ok i mina öron. 
 
Idag har vi slipat och målat klart walk-in-closeten + isolerat förrådet. Det som återstår att göra i förrådet mer elle mindre är att häfta upp byggplasten. Isolera är busenkelt och ganska billigt. För vårat förråd på 13 kvm så gick isolering (fem packet) och plasten på 1300 kr, tackvare K-rautas isoleringkampanj på 30 % rabatt. 
 
 
 
 

Bukowskismattan närmar sig hem

Publicerad 2013-10-23 18:24:53 i Allmänt, Inspirationsbilder, Möbler,

I måndags så lämnade mina kära släktingar av mattan i Linköping till Mackes kollega Peter. Lägligt nog skulle Peter på en mässa i Jönköping för att montera en monter. Så mina släktingar körde snällt nog in till Linköping och lämnade av mattan till Peter när han var på genomresa under kvällen. Så snällt!!!
 
Passar på att bjuda på lite mer inspiration av mattor.. Snyggt värre!
 

Kök under konstruktion

Publicerad 2013-10-21 22:45:00 i Allmänt, Köket,

Kanske inte så inspirerande bild för er del, men för oss! Jag var förbi huset en snabbis påvägen hem från jobbet och till min överraksnig är de redan inne på kaklingen. Trots den horribla bildkvaliteten så blir jag nästan alldeles varm när jag ser på fotot nedan. Lovar att det kommer bättre kvalitet efter helgen dock!
 
Det jag är mest nöjd över hittills i köket är... 1) att proportionerna känns lagom - inte för stort, inte för litet. Allt känns nära till hands samtidigt som man har lite space att röra sig på. 2) Väggskåpen känns "luftiga" tack vare fönstret och att de inte är lika höga som standardskåp (iaf. inte de två mittersta). Ja, allt känns helt rätt hittills, men vi får se hur det artar sig när man har hunnit bo in sig..     
 
Det gråa med träramar till höger på bilden är vår kära värmepump som står och vilar i köket innan den ska installeras i tvättstugan. Som sagt. Mer bilder kommer i helgen när vi ska forsätta att måla/spackla det sista sovrummet. 

Julgransjakten 2013

Publicerad 2013-10-20 22:09:00 i Allmänt,

Första lediga helgen från bygget sedan augusti. Ganska skönt. Stugan var sig lik. Vi har umgåtts med nära och kära. Ätit älg. Fikat i Vännäs. Förlorat på travet. Hälsat på farfars och farmors grav. Tittat i antikaffären. Bastat. Tagit sovmorgon. Letat en retrobyrå. Kollat in ett hundratals byggahusbloggar. Sett en hel säsong av Walking dead. Myst i soffan. Ignorerat tiden. Beskådat månen och bara varit.
 
Om ni undrar vad jag gör på bilden så är det julgransjakten 2013 ni ser. Nu när vi har högt i tak så tänkte jag ta personligt rekord i julgranshöjd. Eftersom vi vet hur mörkt och snöigt det burkar vara när granen kapas så är det bra att markera ut den i förväg. Check!

Bygga Rom!

Publicerad 2013-10-16 20:30:00 i Allmänt, Köket,

Vi kunde inte låta bli att svänga för bi en minut på vägen hem. Säger bara, wow! Killarna gör ett bra jobb, köket är redan halv klart. Overklig känsla. Trevligast av allt var att vi upptäckte att det inte var vanliga hyllplan i hörnskåpet, utan hyllor som man kan dra ut. Praktiskt!! Sådana hyllplan hade jag tänkt komplettera med längre fram, men här bygger vi visst Rom på en dag. 

Rullar runt i fantasin

Publicerad 2013-10-15 20:13:00 i Allmänt, Köket,

Köket har anlänt och byggkillarna har fullt upp med att finjustera plattan, lägga golv och få i ordning på alla saker innan köket ska installeras. Nu har vi några riktigt spännande dagar fram för oss. De sista bitarna börjar falla på plats och huset börjar ta form på riktigt. Våra drömmar  och fantasier börjar närma sig verkligheten. Ser fram emot att... Sova i en stor säng i ett stort rum.. Slippa få klaustrofobiattacker när man lagar mat. Elda i kaminen och rulla runt på den nyinförskaffade orientaliska mattan. Ser nästan till och med fram emot att skotta min egen snö! 31 dagar kvar. Håll ut. Snart går flyttlasset.
 
Väggfärgen i båda rummen nedan är som sagt den samma, beroende på ljuset uppfattas den såklart olika.
 
 
För er som glömt bort hur köket kommer se ut så kommer här en liten påminnelse. Luckorna är vita "Birka" från Ballingslöv. Snedväggen kommer kakas med vitt mini kakel hela vägen upp. Resten lämnar jag till fantasin. 
 
Nu ska jag lägga mig i sängen, fantisera om köket och en frisk hals utan halsont. Väckaren står på 05.00 inför en arbetsdag i Sundsvall. Kul kul, men längtar ändå tills helgen då jag kan vila min febriga kropp på rikitigt. Tur att man har en förstående och omtänksam sambo som kan pyssla om mig lite på vardagskvällarna. 
 

Om katten själv får välja..

Publicerad 2013-10-14 19:17:00 i Allmänt, Intreiör,

Är lägligt nog febrig och sjuk. Har jobbat från sängen mer eller mindre hela dagen för att undvika att smitta mina kära kollegor i det öppna landskapet. Drömmer mig bort till inredning.. Om jag hade haft det där no-limit-kortet så hade jag på stående fot köpt.. (klicka för större bild)
 
 
 
 • Stol, Hans J. Wegner "The chair" 1952. Kan köpas på infurn för kampanjpris 2 289 kr
 • Moccamaster, 10 koppar på 6 minuter, 2 590 på mediamarkt, men är såklart billigare om man vill ha den i en annan färg
 • Ljuskrona från Flos. Läcker utan dess like. För 13 500 kr är den din på rum21! Vill, vill, vill ha tack!
 • Runt bord i marmor 120 cm diameter för max 6 pers, Eero Saarinen "Tulip" 1956, ovalt marmorbord för kampanjpris 8 399kr på infurn. Synd att man inte kan få till det med iläggsskivor till marmorbord.. 
 • Runt (snyggt) svart bord från HAY 8 807 kr, 128 cm i diameter - kanske kan man klämma in 7 pers? Inte optimalt, den som hittar ett snyggt runt bord för 6-8/10 pers (dvs 140 cm i diameter) får en kram
 • I minsta laget, men enkel hatthylla, Olof Kolte, rum21 för 890 kr, med matchande krokar 240 kr st
 • I garderoben skulle det minst sagt vara praktiskt med ett par hjorthuvuden att hänga halsband på. Jajemän, det skulle det! Åhléns 199 kr
 • Bra att ha bänk från Åhléns 799 kr
 • Avlastningsbord & tidningssätll i ett! Kan verkligen behövas till alla våra inredningstidningar. Smart värre på Royaldesign för 1 875 kr
 
Macke och jag har insett att vi formodligen inte kommer hitta det bord vi vill ha ute i butikerna. I alla fall inte till ett skärligt pris.. Så hör och häpna, Macke har bestämt sig för att snicka ihop det i ateljen på Helhet. Jag har sagt att jag håller mig till att sy gardiner så får han snickra på bäst han vill. Mer om att snickra egna matbord hittar ni här på en riktigt bra och informativ hemsida!

Vad är kvar nu då?

Publicerad 2013-10-14 12:03:00 i Allmänt, Planering,

Kvar att göra för oss efter helgen 11-13/10 som gått:
 • Montera möbler till tvättstuga samt badrum
 • Spackla (och måla) två hörn, ett i hall + ett i sovrum 8,8
 • Grundmåla sovrum 8,8
 • Måla somvrum 8,8
 • Isolera förrådet
 • Slipa färdigt walk-in-closet
 • Kapa, måla och montera MDF-skivor till walkincoloset
 • Införskaffa induktionshäll + det sista till tvättstugan
 
Planering
 • Helg 18 - 20 oktober:  Första vilan på riktigt länge.. "LEDIGT" i stugan
 • Helg 25 -  27 oktober: Spackla/slipa det sista + isolera förråd
 • Helg 1 - 3 nobember: Förberreda garderoben, köpa, kapa och grunda MDF-skivor. Besöka IKEA på söndagen för inköp av garderobsinredning, tvättsutgans bänkskiva, etc. Ev. blir det IKEA någon vecka tidigare beroende på när byggarna vill ha de sista grejerna
 • Helg 8 - 10 nobember: Montera garderoben 
 • Helg 15 - 17: INFLYTTNING (förhppningsvis)

Vardagsrummet tar form i våra huvuden..

Publicerad 2013-10-14 11:33:00 i Allmänt, Möbler,

Pssssssstttt... Vi har hittat fåtöljer till vardagsrummet. Hej "Mellby" IKEA! De känns riktigt bekväma med mjukt skinn. Men vi ska suga på karamellen och införskaffa dem när vi har flyttat in i november..
 
 

Väggfärg är skööönt..

Publicerad 2013-10-12 20:19:00 i Allmänt, Allrum, Sovrum 16,4 kvm, Sovrum 8 kvm,

Igår var vi på 30-årskalas. Riktigt trevligt. Man gör det lätt för sig, måla bakis och skakis är verkligen extra krydda i byggahustillvaron. Häääärligt.. Vi stod i alla fall ut att arbeta i 7,5 timmar. 
Här ser ni hur det blev i allrummet och sovrummet 8 kvm. Jag måste erkänna av vi är rysligt nöjda med färgerna. Allrumsfärgen är preciiiiis som vi vill ha den - dvs. svårdefinerad. Grå? Beige? Ja, den som det visste. Bilden till vänster är tagen från sovrummet 16,4 kvm ut mot hallen/vardagsrum/kök. Pallarna som macke står vid är vårt kära golv! Nästa vecka kommer golvet läggas i hela huset. Spännande! Vi hinner preciis bli nästan helt klar med målningen tills dess.
 
Sovrummet 16,4 kvm fick en snäppet mörkare färg än allrummet. Den heter "natursten" av Beckers.. På bilden är det första varvet som inte riktigt torkat. Men även denna känns så rätt att jag får gåshud. Ännu en gång hade vi tur i färglotteriet. Provmåla först är inte riktigt vår grej som ni kanske förstått vid det här laget. 
 
Det blev allrumsfärgen (Rauk - Beckers) i hall/kök/vardagsrum. I morgon blir det att måla varv två. Ni anar inte hur skönt det är att ha gjort bort det mesta av spacklingen... God natt!

Och så spacklar vi lite till..

Publicerad 2013-10-09 22:18:00 i Allmänt,

Beklagar den hemska bildkvaliteten men här har ni två bilder på det färdigmålade allrummet. Vi är nöjda med färgen så vi kommer köra på den även i kök/hall/vardagsrum. 
 
Ikväll har vi slipat och grundmålat. I morgon blir det att spackla på grundmålade väggar där vi ser att det behövs lite ifyllnad.. Mitt tålamod tog slut för länge sedan, tur att Macke är mer petig än mig. Helgens mål blir att slipa allt som vi spacklar imorgon och sedan måla färdigt i tvättstuga, kök/hall/vardagsrum samt stora sovrummet. Herre gud vad skönt det ska bli när spacklingen är över! På vissa ställen har vi säkert spacklat i fyra omgångar för att få det snyggt. Dessutom så dyker det konstant upp små spikhuvuden lite här och där som man missat. Nästan så att man blir lite paranoid.
 
På den kritiska väggen i vardagsrummet så gjorde rollerspacklet susen! Relativt lätt spackel att jobba med och lätt att slipa till - så rollerspackel rekommenderas varmt till alla amatörer som oss där ute ;)
 
 

Lite mer färg i livet tack!

Publicerad 2013-10-06 20:59:00 i Allmänt, Sovrum 8 kvm, Vardagsrum,

Det har varit en hård dag, men OJ vad vi har fått saker gjort! Spackling, slipning, grundning och målning. Lilla sovrummet är färdigt. Allrummet lika så. Då färgen ska torka 2 - 3 timmar mellan varven så hann vi måla båda varven. Snacka om spänning när man öppnar färgburken och tar de första rollerdragen på väggen. Det är nästan som ett lotteri om färgen är "rätt" eller "fel". Väggfärgen i allrummet är Flüggers "Rauk" och sovrumet blev det "Retro". På onsdag kommer mer bilder med färgernas trokade resultat. Resten av husets färger får vi sova på lite till.. Skönt. Pustar ut. 
 
Vi prövar om vardagsrummet rymmer styrkan. Nästan alla är på plats. Vi saknar Kajsa, Farmor, Farfar, Micke och Macke som tar kortet såklart. Spontant så känns det som att vi har det ganska rymmligt. I alla fall om man jämför med läggan på 25 kvm som vi bor i nu under byggets gång ;)
 
Craziness! Flügger; väggfärg; Matt; RETRO! På bilden har färgen inte riktigt torkat men nästan. Vågat, ja. Snyggt, kanske.. Allt hänger ju på hur man möblerar. Den som lever får se! Mängduppskattning av färg är ju alltid ett lika roligt moment. 6 liter räckte lagom till det lilla rummet. Grundfärgen överskattade vi dock ganska grovt. Vi har säkert 20 liter över när allt är klart. Nu har vi använt 25 liter grundfärg och då har vi inte många väggar kvar. Well well. 
 
Den här väggen är den lurigaste av dem alla! Den som satte upp gipsplattorna i fabriken gick nämligen bananas. Vi har bredspacklat i omgångar och fortfarande så är den inte helt hundra. Då snedfönstret släpper in släpljus över väggen så är det som att varenda skavank står i rampljuset. Nu testar vi ett nytt spackel: (grönt) rollerspackel. Vi får se i veckan om det funkar bättre eller inte. Håller tummarna!

Lite mer spackel tack!

Publicerad 2013-10-05 21:11:00 i Allmänt, Badrum, Kakel, Sovrum 16,4 kvm,


 
I går hann vi preciiis få i oss lite tapas och något glas vin innan vi somnade i sängen utmattade efter en tuff arbetsvecka. Lördag morgon. Klockan ringde tidigt. Heldag i huset. Spackel, spackel, spackel, spackel och åter igen spackel. Tack och lov har vi ännu en gång fått hjälp av dem bästa. I morgon hoppas jag att vi kommer kunna uppdatera med lite mer "färgglada" bilder ;)

Ett steg fram, två steg bak

Publicerad 2013-10-03 20:23:00 i Allmänt, Trassel i bygget,

Igår fick vi mail från Ekeforshus reklamationschef angående fördelarskåpet i badrum/sovrum som vi inte har informerats om. (Skåpet saknas i den ritning som vi godkänt, se gamla kategori: "Trassel i bygget" för mer info.) Självklart hade vi hoppats på i detta läge att få komma ett steg fram, men nu har vi istället gått två steg bak (!). Helt plötsligt har Ekeforshus till och med förkastat sitt eget förslag som de tidigare har gett oss som ”lösning” på problemet, (dvs. att vända skåpet mot sovrummet för att slippa ha det på den kaklade väggen i stora badrummet). Ekeforshus lägger inte någon som helst vikt vid att vi är missnöjda över att vi inte informerats om skåpet (och dess placering). Ena sekunden erkänner de att ett misstag har skett, andra sekunden så ger de kalla handen.  Frågar man om en sak på mail så får man svar på något annat…                               

Ännu en gång - Tips till alla er där ute. Innan ni väljer husleverantör och godkänner en husritning: Fråga om det kommer tillkomma massa skåpar som inte framgår på ritningen. För detta måste man, som icke sakkunnig, tydligen förstå att det kan göra. Skåpen kan dessutom hamna lite huller ombuller i ditt hus så länge de följer olika tekniska aspekter, enligt Ekeforshus. Du som ska bo i huset och förmodligen lägger flera miljoner på kåken har enligt dem absolut NOLL att säga till om. 

Men vad blev det för badrum nu då?

Publicerad 2013-10-01 21:26:00 i Allmänt, Badrum, Intreiör, Möbler,

Bra fråga! Sammanfattningsvis så är jag nöjd över badrumsinköpen på IKEA & Bauhaus, sen så finns det en risk att vi köper nytt om fem - sex år.. 
 
Till det lilla badrummet körde vi på en 60-kommod med ett tvättställ i porslin. Om man tex. ska färga håret är det bra med ett porslinhandfat (och inte gjutmarmor som är poppis just nu) eftersom det tål starka kemikalier. Jag är förvånad över känslan i "träet" på kommoden, kändes som bättre kvalitet än väntat. Blandaren heter "Grohe Get" och var en blandare som säljaren på Bauhaus övertygade om var riktigt bra - dessutom på kampanj för endast en 500-lapp. Kaklet blir som sagt vitt 60 x 30 och klinkret blir svart/mörkgått 10 x 10. Killarna är färdiga med kaklingen i det lilla badrummet, så snart kommer riktiga bilder.
 
 
I stora badrummet blev det samma Grohe Get blandare som i den lilla toan. Tvättstället är i gjutmarmor och dessutom snäppet snyggare enligt Markus. 80-kommoden med tillhörande högskåp är högblankt vitt. Detta främst pågrund av att vi kör på grått kakel och tror det passar bäst med enkla vita badrumsmöbler. 
 
 
För er nya läsare kommer här två små 3D skisser som vi visat tidigare i bloggen. Mer snygga 3D-kreationer från Markus hittar du under "kategorier" till höger.
 

Om

Min profilbild

Madeleine & Markus bygger slott

Han är egenföretagare och hon arbetar inom bemannings- och rekryteringsbranschen. Tillsammans så har vi byggt ett enplanshus på Tavleliden i Umeå. 160 kvm ren kärlek! Huset är ritat av oss själva med lite inspiration från omgivningen. Spana gärna in de olika blogg-kategorierna för mer detaljer! Nu har vi hunnit bo i huset i 2 år (men byggprojekten tar aldrig slut). Nyfiken för att veta mer? Skriv till oss på majo0258@gmail.com eller läs här! Enjoy!

Kategorier

Tidslinje

Tidslinje

Arkiv

Prenumerera och dela