tavleliden.blogg.se

GJUT MIG!

Publicerad 2013-05-30 23:07:08 i Allmänt,

Tummen upp för.. Prommenad. Husplatta. Sommar. Grekvärmen. Annanasvatten. Slottbygge. Familj. Kakelpanik. Bikinilinjer. Sista rushen. "Snart-helg-känslan". Yran. Första myggbettet. Nydalarunt. 31 dagar kvar till semester. Kafferep. Tapetångest. Trägårdsinspiration. Stugmys. Smultronstället. Listan kan göras lång..

Inspirationskällor

Publicerad 2013-05-22 21:07:00 i Allmänt,

(Bilder ovan är lånade av A-hus) För 1,5 år sedan när vi började drömma om hus så var det huset Vinga från A-hus som vi föll för. Denna kärlek höll i sig länge, men efter ett drygt år, när drömmen började bli till verkliget så insåg vi att Vinga inte var rätt för oss trots allt. Carporten skulle måsta stå framför huset på grund av tomtstorleken. Man var tvungen att gå genom klädkammaren för att komma till badrummet. Långa korridorer. Osv. Efter många om och men så kändes ett vinkelhus mer rätt för oss, därav valde vi att tänka om... Eller tänka Ekeforshus närmare besämt. Vinga var dock helt klart en stor inspirationskälla när vi valde att skissa om vinkelhuset "hartford" från Ekeforshus serie. Vilket kanske bilderna i detta inlägg bevisar.
Bilder ovan lånade av Ekeforshus.se Orginalet från Ekeforshus - Hartford. 
Bilderna ovan, vårt hus. Omritat. Nytänk. Eget och unikt. 
 

Tre årstider

Publicerad 2013-05-22 20:25:00 i Allmänt,

 
Om vi förstått det rätt så gjuts plattan nästa fredag. Tur att det inte var som förr i tiden då plattan var tvungen att stå och härda i flera månader. Nix, våran platta kommer få stå och vila i cirka tio dagar innan husleveransen kommer. Dock kommer den få stå och "lufta" betydligt längre än så. Längtar...  
 

Sockelhöjden är spikad

Publicerad 2013-05-18 12:50:00 i Allmänt,

Igår var lantmäteriet på plats och utförde grovutstakningen av huset på tomten. Vi passade på att svänga förbi på tomten för att se hur sockelhöjden ser ut i nuläget. Vi bestämde oss för att höja den med 1,5 decimeter.  Lantmäterikillen var snäll och mätte huset mittemot. Gissar att det kommer se bra ut om vi är på ungefär samma höjd som våra grannar tvärs över gatan. Tomterna bedvid oss kommer dock vara högra och lägre. Tripp, trapp, trull. Säger bara en sak, herre gud va ifyllnadsmassa vi kommer behöva. Tonvis. Baoutamycke.
 
När vi stod där o klurade så träffade vi två av våra grannar för första gången. Jättetrevligt! Man kan ju lätt säga att alla på området har något gemensamt - alla (mer eller mindre) har gått igenom och överlevt ett husbygge. Det är onekligen en skräckblandad förtjusning.
 
På bilden ovan visar lantmäterikillen var dagens sockelhöjd är (ungefär en decimeter nedan hans hand på pinnen). Jag och Chister står och slår våra kloka huvuden ihop. På måndag blir det att åka till kommunen och ansöka om ändring i bygglovet.  1,5 deci högre tack!... "1500 kr tack!" kommer kommunen svara. Gissningsvis välvärda pengar då det är svårt att ångra sig i efterhand när spektaklet står där.

Den fantastiska gropen

Publicerad 2013-05-15 23:08:00 i Allmänt,

Så här ser vår tomt ut just nu. Gropig, stenig, lerig och.. och.. alldeles alldeles underbar! Den geotekniska undersökningen verkar ha gått bra och i morgon får killarna (förmodligen) klartecken från kommunen att sätta igång bygget "på riktigt". Det innebär att innan veckan är slut (förhoppningsvis) så ska vi ta ställning till hur mycket vi måste höja sockelhöjden. Med andra ord, hur mycket pengar vi måste investera i små gråa stenar. 
 
Igår fyllde jag 25 år och Macke har investerat i en bygg-garderob till mig. Bilden ovan är ett axplock. Tack ännu en gång sötnos! Nu kommer jag inte undan när altanen ska konstrueras, sågas och monteras! Haha. Notera gärna även våra handdukar som hänger på garderobsdörrarna. Vad vare jag sa?!? Drömmer mig försiktigt bort till den dagen vi har handdukstorkar... Mmm..

Timeline

Publicerad 2013-05-12 13:19:00 i Allmänt,

Det här med att bygga hus har inte varit en inpulsgrej för oss. Sakta men säkert närmar vi oss vårt mål.
 
2011, Oktober: Upptäcker tavleliden, beställer huskataloger, drömmer
2012, November: Reserverar tomten & beställer nybyggnadskarta
2012, December: Skrev köpeavtal med Ekeforshus som husleverantör
2013, 3 Mars: Bygglovet beviljas & tomtköpet genomförs
2013, Mars: Skriver entreprenadkontraktet med våra byggkillar
2013, 8 Maj: Byggsamråd 
 
Planeradedatum
2013, 13 Maj: Förstaspadtaget & geotekniskundersökning
2013, 28 juni: Kommunen kommer ut till bygget
2013, 13 November: Slutbyggsamråd
2013, 15 November: Slutbesiktning & inflytt
 
Efter den 15 November har vi dock tapetsering och målning kvar. Detta har vi som sagt valt att göra på egen hand. Spännande prövning på relationen om inte annat. Vi kommer nog kunna sadla om till målare helt och hållet efter detta. Tapetseringsexperter ska vi bli. Närmare bestämt. 

Den stora sockelhöjdsfrågan

Publicerad 2013-05-10 10:59:00 i Allmänt, Trassel i bygget,

Snart kommer vi måsta ta ställning till sockelhöjden på huset. Hurra! Egentligen är sockelhöjden redan fastställd i vårt bygglov - Men vår KA och våra byggkillar flaggade under byggsamrådet att den är i lägsta laget och de vill att jag & Macke ska se den i verkligheten innan de sedan fortsätter med bygget. Att ändra sockelhöjden i bygglovet i efterhand kostar 1500 kr i administrationskostnader och det kan gå lite extra tid till handläggning hos kommunen. Vad de extra ifyllnadsmassorna kostar går inte att uppskatta. Jippi - men det kan vara värt besväret.
 
Vår tomt ligger i en backe vilket gör att det är oundvikligt med nivåskillnader mellan hustomterna. So far, so good. Det som är viktigt är att man inte upplever att huset ligger under gatuhöjden. Då är det bättre att sockelhöjden är lite högre och att man där med får köra "upp" på tomten när man kommer hem. Enligt den nuvarande situationsritningen (nybyggnadskartan med husets mått och höjder inritat) så ligger huset nästintill i jämnhöjd med gatuhöjden. När grannarna "ovanför" höjer sin sockelhöjd för att bygga hus finns det en risk att vår tomt/hus upplevs ligga i en grop. Vilket vore mindre kul. Well well. Det ska bli oerhört spännande - att höja sockelhöjden hit eller dit kan bli en ganska kostsam historia. Det svider i pälsen men det kommer förmodligen vara värt det. En sak är då säker, det känns i alla fall bra att man har ett par duktiga experter (KA & våra byggkillar) som hojtar till när de utifrån deras perspektiv upptäcker något anmärkningsvärt. Tack för det killar!
 
Så här ser den omtalade och fantastiska situationsritningen alltså ut. Som ni ser kommer husets sockelhöjd vara 28,30 meter, "gatukanten" till höger är på 27,8 och gatukanten till vänster är 29,1. Våra kära grannar kommer sannolikt höja sin sockelhöjd till gissningsvis ca 30,6. En nivåskillnad är ju såklart oundviklig, men kanske borde vi höja till 29? Vad skulle det kosta? Burr.. Den som lever får se. 
 
Hadealdrig kunnat förutspå att jag skulle lägga så mycket tid på att reflektera över en sockelhöjd. Haha. Undra vad nästa nöt att knäcka kommer bli?  

Byggsamråd & mera 3D

Publicerad 2013-05-08 13:31:00 i 3D-skisser, Allmänt, Planlösningen,

 
Härligt med byggsamråd idag! De som närvarade vid mötet var en man från kommunen, byggherrarna (dvs. jag och Macke), vår KA (kontrollansvarig), säljaren från Ekeforshus och våra två byggkillar. Det var två riktigt trevliga (och spännande) timmar. Kul att äntligen få ett ansikte på alla. Nu kör vi så det ryker! På fredag kommer de börja röja på tomten och på måndag ska de genomföra en geoteknisk undersökning. Förhoppningsvis upptäcker de inte några otrevliga överraskningar i marken, så att killarna kan sätta i gång omedelbums. För min och Mackes del är det bara att njuta och be till sockelhöjdsguden att vi inte behöver ruinera oss på tråkiga fyllnadsmassor. 

Exteriör loves 3D

Publicerad 2013-05-06 12:52:00 i 3D-skisser, Allmänt, Exteriör,

 Längtar till den dagen vi har riktiga bilder att lägga upp! Undra vad Macke ska rita i 3D när huset är klart? Nästa husbygge? I övermorgon väntar byggsamrådet hos kommunen klockan 08.15. Det vi har kvar att välja efter byggsamrådet är nedanstående punkter. Spontant så känns det som att vi har sparat de trevligaste besluten till sist. Den som spar han har! Vi har som sagt valt att ta på oss tapetsering och målning på egen hand. Det blir en spännande prövning på relationen om inte annat.. Hehe, tur att vi brukar teama bra!
 • Göra klart elritningen
 • Välja kakel & klinker
 • Välja & beställa tapeter till samtliga rum 
 • Välja & beställa interiörer till toan 

Compact living

Publicerad 2013-05-03 11:27:00 i Allmänt,

 
Fönsterbläck som arbetsbänk är min personliga definition av "compact living"-konceptet. Sakta men säkert närmar vi oss störe yta att laga mat på. Vår KA har preliminärbokat byggsamråd med kommunen nu på onsdag. Men jag har en stark magkänsla att vi tyvärr inte kommer hinna ha klart alla ritningar tills dess. Positivt är dock att våra byggkillar tydligen redan har beställt material för grunden. Så förhoppningsvis är det bara att köra så fort alla papper är klara.
 
Inför byggsamråd behöver nedanstående dokument vara färdiga. Mycket att hålla reda på med andra ord.
 • Förslag till kontrollplan
 • Byggkonstuktionsritningar i A3 format
 • Vatten och sanitetsritningar i A3 format
 • Ventilationsritningar i A3 format
 • Energi, beräkning av byggnadens specifika energianvändning och genomsnittliga värmegenomgångskoefficient
 • Geoteknisk utredning, utförd av geotekniker och ska redovisa att grundläggning för aktuell byggnad uppfyller kraven i gällande EKS
 • Bevis på tecknad byggfelsförsäkring och färdigställande skydd
 • Ansökan om att utföra utstakning i egen regi, om den avses utföras i egen regi.

Om

Min profilbild

Madeleine & Markus bygger slott

Han är egenföretagare och hon arbetar inom bemannings- och rekryteringsbranschen. Tillsammans så har vi byggt ett enplanshus på Tavleliden i Umeå. 160 kvm ren kärlek! Huset är ritat av oss själva med lite inspiration från omgivningen. Spana gärna in de olika blogg-kategorierna för mer detaljer! Nu har vi hunnit bo i huset i 2 år (men byggprojekten tar aldrig slut). Nyfiken för att veta mer? Skriv till oss på majo0258@gmail.com eller läs här! Enjoy!

Kategorier

Tidslinje

Tidslinje

Arkiv

Prenumerera och dela