tavleliden.blogg.se

Tomter Tavleliden Umeå

Publicerad 2013-03-25 20:29:00 i Allmänt,

Nu finns det endast två tomter kvar på området. Är det kanske din som är kvar? För ett år sedan var det 26 tomter lediga. Tänk vad tiden går fort!
 

Trouble in paradise

Publicerad 2013-03-23 15:08:00 i Allmänt, Trassel i bygget,

Redan innan man har hunnit ta första spadtaget står man såklart inför det första bakslaget. När vi valde husleverantör valde vi avslutningsvis mellan tre olika leverantörer. Fiskarhedenvillan, A-hus och Ekeforshus. Slutvalet blev då Ekeforshus på grund av att de presenterade en vettig kostnadskalkyl för själva huset och en vettig produktionskostnadskalkyl med ett stabilt och väletablerat byggföretag. Vi skulle/ska alltså ha en så kallad generalentreprenad, där vi upprättar två avtal - ett mot Ekeforshus och ett mot en byggfirma. Byggfirman har i sin tur ett gäng underentrentreprenörer och vi själva är byggherrar för bygget. Byggherre = huvudansvarig att bygget följer PLB (plan- och bygglagen). So far, so good.
 
Köpeskontraktet mellan oss och Ekeforshus skrevs på av båda parter i mitten på december 2012. I detta avtal finns det en paragraf som säger att köpekontraktet endast gäller under förutsättningarna att byggfirman kan producera huset till den överrenskomna produktionskostnadskalkylen. So far, fortfarande good. MEN nu efter ett par månaders, nästan fyra månaders, tjat så har vi fortfarande inte fått se det riktiga byggentreprenadskontraktet med byggfirman. Ekeforshus har skött kontakten med byggfirman och vi har snällt väntat. 
 
Nu då, hux flux, meddelar Ekeforshus att de i veckan  har ett möte med en helt annan byggfirma som ska bygga vårt hus. Byggföretaget finns ännu inte i Ekeforshus lista över godkända entreprenader. Men varför detta byte tänker ni? Jo, för den byggfirma som vi blev lovade från dag ett kan tydligen nu heltplötsligt inte bygga huset till den spikade produktionskostnadskalkylen. När vi ringer upp och ifrågasätter vad som händer så säger Ekeforshus i förbifarten att den ursprungliga byggfirmans byggkostnad var 50 000 kr för dyr och att han därför planerar att vårt hus ska byggas med en helt annan firma som inte alls har varit insatt i vårt projekt. Hej och hå?! Vi kollade givetvis genast upp vad det var för ny byggfirma som Ekefors helt plötsligt rekommenderar oss. Denna firma har öppnats av två killar för knappt fyra månader sedan! Ett aktiebolag på 50000 kr som inte har ett enda referensbygge av detta slag. Känns det bra? Svar: NEJ! Vill vi stå som byggherrar tilsammans ett byggföretag som aldrig gjort ett så stort projekt förut? Svar: givetvis NEJ!
 
Man kan inte rå för att misstänka att man är förd bakom ljuset. I mina ögon finns det mycket mer att skriva angående hur detta har hanterats. Men jag avvaktar med att kommentera detta ytterligare för att ge Ekeforshus en chans att rätta till denna situation. Kanske är detta endast ett olyckligt sammanträffande. Byggbranschen har man ju fått höra en hel del om och det är lätt att man börjar ana ugglor i mossen. Men än så länge sitter vi inte i sjön.

Svarta el. rostfria knoppar?

Publicerad 2013-03-09 09:56:00 i Allmänt, Köket,

Den stora frågan är om vi ska ha svarta eller silvriga knoppar? När vi frågar folk om smakråd så tycker dem oftast att vi inte ska ha några knoppar alls (haha). Men min käre Markus är förtjust i knoppar och jag tycker det ger en liten karaktär.
 
Hur skoj kan man ha för 21 700 kr? Vi har gjort lite tillval i köket. Två vitrinskåp (1000 kr extra), underlimmad diskbänk (5000 kr extra), kryddställ på insida av skåpsvägg (300 kr extra), 5 LED-spottlights (2400 kr extra),  en till skåplänga vid sidan av frys (4000 kr extra), integrerad diskmaskin (5000 kr extra), induktionshälll (4000 kr extra). Skulle vi välja rostri/silver knoppar så blir det nästan en 1000-lapp extra. Oj oj. det springer snabbt i väg. Tur att man bara har ett kök i huset!
 

Om

Min profilbild

Madeleine & Markus bygger slott

Han är egenföretagare och hon arbetar inom bemannings- och rekryteringsbranschen. Tillsammans så har vi byggt ett enplanshus på Tavleliden i Umeå. 160 kvm ren kärlek! Huset är ritat av oss själva med lite inspiration från omgivningen. Spana gärna in de olika blogg-kategorierna för mer detaljer! Nu har vi hunnit bo i huset i 2 år (men byggprojekten tar aldrig slut). Nyfiken för att veta mer? Skriv till oss på majo0258@gmail.com eller läs här! Enjoy!

Kategorier

Tidslinje

Tidslinje

Arkiv

Prenumerera och dela