tavleliden.blogg.se

El-ritning á la Svensk standard

Publicerad 2013-07-30 21:33:00 i Allmänt, Planlösningen,

(Klicka på bilden för att göra den större)
 
GUL RING = Takbelysning 
RÖD KUB = Strömbrytare
BLÅ FYRKANT = Eluttag
GRÖNT T = TV-uttag
 
När man bygger hus genom Ekeforshus så ingår elen enligt "svensk standard". Uppe ser ni elritningen som ingår i vårt hus. Det finns dock en risk att vi kommer göra vissa justeringar och tillägg. Bland annat så har vi fem spottar i köket som inte framgår på ritningen. Det ingår även massor av internetuttag som jag valde att inte rita ut då det hade blivit så rörigt. Macke tänker att det är bäst att ha kvar alla internetuttag medans jag funderar på om det kanske räcker med 3 - 4 stycken? Sammanfattningsvis så tycker jag att man kan säga att svensk standard i Ekeforshusmått är ganska generöst.  
 
Tillägg vi funderar på att välja till....
 • Spottar, totalt sex stycken i carport
 • Spottar i stora toan
 • Spottar i tak vid köksdelen
 • Ledslinga i bastu
 • Extra belysning i vitrinskåpen i köket
 • Dimmers?

Sammanfattning av fasadmålningen

Publicerad 2013-07-29 17:37:18 i Allmänt, Exteriör,

13 liter grundfärg från Beckers - Vi behövde endast grunda under taket som sticker ut över fasaden. Riktigt skönt då grundfärg är riktigt drygt att måla. Obehandlat trä suger in grundfärgen som en tampong och man får doppa penselen i all oändlighet. Ungefär så. Typ.
 
14 x 10 liter akrylatfärg från Beckers - Färdigblandad kulör: "utevit", halvmatt. Att bryta en egen färg kostar cirka 100 kr extra per hink. Men vi är nöjda med "utevit" som är bruten med lite svarta och gula pigment. Den upplevs lagomt vit i våra ögon, dvs. ej kritvit. Men med handen på hjärtat så är fasaden är som snyggast när det är lite mulet ute. Vid solkart solsken kan man ana lite gula pigment. Den ska hålla i minst 10 år. Akrylatfärg motstår inte smuts lika bra som en oljefärg, så vissa säger att man bör tvätta (dock ej med högtryckstvätt!) akrylatfasaden varannat år.
 
9 x 50 meter maskeringstejp - Den lite bredare varianten rekommenderas varmt. Vi köpte våra på ÖB = riktigt prisvärda om man jämför med tex. Coop byggvaruhandel eller från måleributik. Vi undvek nybörjarmisstaget: Gemenamt för all maskeringstejp, oavsett kvalitet, är att man inte kan låta den vara påtejpad för länge eftersom limmet då brinner fast. 
 
2,5 liter impregmenteringsolja för ändträ - Helt klart värt mödan! Att olja in ändträet är tokviktigt för att föhindra att fasaden inte drar in fukt och spricker efter ett par år. Här har man en enrom fördel med liggande panel då det blir mindre trästumpar att behandla. 2,5 liter för 199 kr på K-rauta räkte gott och väl för oss!
 
5 stora penslar, 4 små penslar & 7 minipenslar - Vi körde på penselset (med blått skaft) från ÖB. De funkade jättebra för uppdraget. Minipenslarna är mycket viktiga vid liggande panel. Det blir nämligen mycket mer hålor vid fönster och kanter än om man hade haft stående panel. 
 
En flyttkartong - Vi struntade i att rulla ut massor av plastfilm när vi målade taket. Att vika ut en flyttkartong funkade utmärkt att dra med sig när man målade och inte ville spilla på de svarta takpannorna.
 
Byggställning - Ja, det är nästintill ett måste till ett hus som vårat. Man har nog med stegar som det är. 
 
Jag har tappat räkningen på hur många dagar det tog. Men nästan hela semestern kom väl till användning. Men gud så skönt att ha fasadmålningen färdig innan inflyttning. Hurra hurra!

Målningsupdate - Bildbomb nr 2

Publicerad 2013-07-20 16:15:00 i Allmänt, Exteriör,

Framsidan av huset. Helt färdigmålat förutom fronten av carporten. Pustar ut. Gaveln ni ser på bilden vätter mot väst. Kommer bli kul att jämföra denna bild nästa år när vi gjort finplaneringen på tomten.  
 
Det jag gillar med Tavleliden är att det är skog mellan tomterna. Här skymtar ni ena gaveln och vår baksida. De har precis avverkat lite sly så den är under tillväxt. No pressure. Var sak tar sin tid. Om några år då skogen hunnit växa till sig lite så blir det säkert jättefint. 
 
Här ser ni vår baksida. Ganske sparsamt med fönster i norrläge. Energismart kallas det. De två närmsta fönstren är vårt sovrum, sen kommer dörren till tvättstugan, köksfönstert  och sist vardagsrumsfönstren. Bilden visar även vad vi har kvar av målningen. Fruktade takluckor!
 
 

Leveransen vecka 41

Publicerad 2013-07-20 11:27:00 i Allmänt, Tillval,

Vecka 41 kommer leveransen av interiörer. När man bygger ett hus som levereras av en husleverantör så ingår vissa saker som "standard". Var uppmärksam, standarden kan variera ganska kraftigt mellan olika husleverantörer. Vi är nöjda med Ekeforshus standard, men trots detta har vi gjort en hel del ändringar och tillval. Vissa kostsamma och vissa mer kostnadssmarta.
 
Vad vi ändrat...
 • Vitlackerade lister istället för obehandlade
 • Vitlackerade dörrfoder istället för obehandlade
 • Torktumlare istället för torkskåp
 • Klinker i hall istället för parkett
 • Integrerad diskmaskin istället för vanlig diskmaskin
 • Inbyggd diskho istället för utanpåliggande
 • Knoppar på köksluckor istället för vanliga
 • Takplattor istället för gipsplattor i taket
Vad vi har valt till som inte ingick i standardleveransen..
 • Spotlights i kök
 • Inbyggt kryddställ i kökslucka
 • Städskåp i köket
 • Skjutdörr till walk-in-closet
 • Braskamin
 • Två smala köksskåp med vetrin och glashyllor
Vad vi valt bort och kommer införskaffa på egen hand...
 • Garderober i de små sovrummen
 • Tvättställ/tvättbänk i tvättstuga (får rysningar av tvättställsskåpen i metall)
 • Linneskåp till tvättstuga
 • Spishällen, kommer köpa en induktionshäll istället
 • Toakommoder, duschset i båda badrummen + duschväggar

Never ending war

Publicerad 2013-07-19 19:32:00 i Allmänt,

Vi har fantastiskt kul medans vi målar. Förutom när vi ska flytta på byggställningen. Men den är guld värd att ha. Tack ännu en gång AM för att vi får låna den! Nu har jag fattat en sak. Det är inte det höga partierna man ska ta först när man målar - utan det är de jobbigaste partierna först som gäller. Påminn mig om det om 10 år när det är dags igen. På slutet har man inte så mycket energi kvar och då hade det varit underbart att få måla enkla partier. Men men! Nu har vi endast lite av stuprörsplanket och carportfronten kvar. Vi ser ljuset. 
En liten vink.. Luckorna i taket tar mest energi att måla. Om du någon gång ska måla ett hus. Måla dessa först! 
 

Målningsupdate - Bildbomb

Publicerad 2013-07-15 13:30:00 i Allmänt,

Vi har inte kunnat göra så mycket sedan sist då vädret varit så ostabilt. Utifrån detta målningsprojekt har vi kunnat konstatera några saker. Varför betala mer än dubbelt så mycket? ÖBs maskeringstejp och fasadpenselset funkar utmärkt! Man får tre penslar (mörkblå) för 45 kronor och de är kanon! Deras röda fasadpenslar som är lite dyrare släpper dock lite hår. Vi köpte penseltvätt vilket vi inte har anävnt alls. Lättare att plasta in penslarna i en påse under kvällen då de inte används. 
 
Idag regnar det igen. Så vi ska åka och kolla på bilar och sedan på marksten. Har man en carport för två så är det bara att anpassa sig. I morgon blir det nya hårda tag med målningen. På onsdag får vi målningshjälp av min kära bror. Hoppas hoppas vi blir klara innan helgen kommer. 
 
 
När man har semester så gäller det att passa på att härda kroppen till max.  Trampa i myrskog är trevligare (och jobbigare) än vad man tror!
 
Semestertradition nummer två . Thaimat på Vännäs dagarna.
 
 
Macke står i det blivande vardagsrummet. Strax till högrer om fönstret kommer det komma en kamin. Så nästa helg blir det att hugga ved i stugan. 
 
Så här ser en riktig byggarbetsplats ut.
 
Allt det vita är numera målat två gångar. Det vi har kvar är undersidan av takkanterna samt de höga partierna på framdidan och höga sidan av ena gaveln. Jippi. 
 
Måla undersida tak är inte det skönaste. Ergonomin är på topp. Här måste vi även grundmåla då träet är obehandlat. 

Tappra målare

Publicerad 2013-07-09 09:41:00 i Allmänt,

Här har det varit tyst! Varför då? Jo för att vi har hetsmålat konstant i fyra dagar. Vi har målat mer än hälften nu. Skönt med stort S! Skulle tippa att det återstår fem dagars målningsarbete. Nu har vi det jobbigaste kvar. Höga höjder + att man är lite trött och inte orkar måla 11.00 - 21.30 som man gjorde dag ett. Macke tippade på två dagar. Vi får väl se vem som hade rätt. 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Madeleine & Markus bygger slott

Han är egenföretagare och hon arbetar inom bemannings- och rekryteringsbranschen. Tillsammans så har vi byggt ett enplanshus på Tavleliden i Umeå. 160 kvm ren kärlek! Huset är ritat av oss själva med lite inspiration från omgivningen. Spana gärna in de olika blogg-kategorierna för mer detaljer! Nu har vi hunnit bo i huset i 2 år (men byggprojekten tar aldrig slut). Nyfiken för att veta mer? Skriv till oss på majo0258@gmail.com eller läs här! Enjoy!

Kategorier

Tidslinje

Tidslinje

Arkiv

Prenumerera och dela