tavleliden.blogg.se

Ledighetspyssel..

Publicerad 2013-12-30 10:37:00 i Allmänt,

En vecka med ledighet ytterligare. Här ska det njutas in i det sista..
1.Plantera blommor. Nu när julen är över så börjar julpyntet och julblommorna sakta men säkert åka bort. En jättefin julblomma som vi fick i inflyttningspresent av Sandra och Martin har jag nu gjort om till en liten kryddodling. Det synns inte så bra, men jag lät murgrönan vara kvar och så har jag planterat dit timjan och mynta. Ska även plantera något färgglatt då det finns utrymme över till vänster i krukan.

2. Laga god mat. Vi har fått dille på hummer! Gott, gott, gott! Och dessutom enkelt att laga. Färdigkokt hummer gratineras i ugnen på några få minuter. Igår testade vi att gratinera med en röra av cream fresch, mosade svarta oliver, riven västerbottensost och lite basilika. Kan rekommenderas. Detaljerat recept här
 
3. Kaffemaraton + breaking bad. Våra nyinskaffade muggar från saga from. 
 
4. Syupp gardiner. Vad mer har hänt i huset då? Jo jag har ägnat mig åt at sy upp 6 st gardiner. Varningens finger för ikea-gardiner. De var otroligt olika i läng och super snea trots att de redan var färdig fållade. Jag fick sätta upp dem på gardinstången, sprätta upp dem och fålla om dem hängandes så att det blev någorlunda rakt. Macke kom på att vi ska belysa upp gardinerna på vardera sida om från fönstret med takspottar. Tror det kan bli riktigt najs som mysbelysning i stället för taklampan (som dessutom hänger felplacerat i rummet). 
 
 Ikväll ska vi göra tavlor... Exalterad!!! Återkommer med bildbevis vid tillfälle.

Julens konsekvenser

Publicerad 2013-12-27 12:55:06 i Allmänt,

Bloggandet har helt fallit i glömska under julen som gått. Eller snarare så har det inte funnits en ledig sekund över till något annat än att umgås med nära och kära. Här bjuder vi på lite julbilder. Julbord, notera gärna våra nya pendellampor från NordLux.
Av Macke fick jag bland annat ett macro objektiv. Så nu kan jag på ett enklare sätt ska riktigt fina portrettbilder. Lagom skarpa på ansiktet och suddig bakgrund gör att bilderna känns ritkigt proffsiga. 
Och så en pussbild...
 
 Vi har inte shoppat något på mellandagsrean, men vi hittade i alla fall en 60-tums LED LG-TV till allrumet. Vi ska dock sätta upp den på väggen då stora TV-apparater lätt känns lite vingliga. Nu ska det bli mycket 3D-tv under vinterkvällarna. 
 

Tapetsera mera

Publicerad 2013-12-23 22:01:46 i Allmänt,

Vi har fortfarande inte styrt upp "skåprummet" men tapeterna är då inköpta och redo. Förhoppningsvis behöver vi inte vänta länge till..

Lite juliga bilder..

Publicerad 2013-12-19 07:53:01 i Allmänt,

Klapparna under granen börjar sakta smyga fram. Då granen är stor måste vi vattna den tre gånger om dagen. Haha. Lätt värt mödan dock. Tips för att undvika överdrivet mkt barr: 1. Låt granen vänja sig vid värmen innan du tar in den, tex. låt den tina i garaget först. 2. Klyv ett jack i stammen så den suger upp mer vatten. 3. Lägg i lite socker i vattnet då och då.
 
Nostalgi & tradition. Här är min julbok som är en kombinerd juldagbok & fotoalbum. Jag har skrivit i den ett par år och vid varje ny jul kommer den fram igen. Tips: 1. Fyll i boken löpande under december - annars glömmer man bort detaljerna som gör skillnad. 2. Skriv upp "snabbfakta" om varje jul. Dvs. allt från årets julväder, årets jullåt, årets glögg till årets julflopp.
Nejlikor och apelsiner. Ett måste!
Hyacinter. Ett ännu större MÅSTE under julen. 

Små & stora missar..

Publicerad 2013-12-17 09:54:00 i Allmänt, Trassel i bygget,

När man läser många husbloggar så verkar det ofta som en dans på rosor. Men jag vill dela med mig av det som inte riktigt blev som vi tänkt oss. Litet som stort. När man bygger hus så är det otroligt mycket att hålla koll på och man vet inte när det är dags att ta besluten, så man kan aldrig känna sig riktigt förberedd till 100%. 
 
1. Elen och dess planering
Från dag ett, i drygt ett halvår, efterfrågade vi att få bröja göra en elritning. Men trots detta fick vi inte göra den utan vi fick till svar "jag återkommer i den frågan", "det blir längre fram", "efter semestern", etc, etc.. Men en dag får jag veta att det är en elektiker i vårt hus, vi skyndar oss dit för ett hastigt möte dagen där på. Någon månad inann dess, av en slump, så hittade vi en elritning. Under våren, hade någon arkitet på Ekeforshus vist redan ritat vår elritning. Den skickades tillsammans med en bunt flera andra ritningar till vårt hus som skulle "arkiveras" enligt instruktionerna. Dessutom så märkte vi att ytterväggarna som producerats i fabriken redan hade förborrade rör för utomhusbelysning enligt ritningen som dök upp under sommaren. 
 
I september när det var dags för elektikern så utgick vi från att den elritning som Ekeforshus hade ritat till vårt hus gällde. Nix. Helt plötsligt befann vi oss i en mindre trevlig diskussion med husleverantören som påstod att ritningen lovade för mycket. Trots att det var deras egen ritning och trots att det stod i avtalet att ritningen gäller. Efter ett tag så sa de att ritningen var ett "upphandlingsunderlag" som de gett oss. Nonsens. Var ritningarna över våra takbalkar också ett upphandlingsunderlag som elritningen kom tillsammans med?
 
Tips till er där ute.. 
  • Lita inte på att andra har koll, även om de borde ha det
  • Ligg på, sluta aldrig efterfråga det du undrar över
  • Var övertydlig och dubbelkolla alltid en extra gång att du förstått informationen + avtalen rätt
2. Fönstrens höjd
Höjden är otroligt svåra att förutspå. Jag har insett att standardhöjden för badrumsfönstren är lite väl höga. För jag ser inte ut alls. Eller så är tanken att man ska vara längre än 170 cm för att se ut. 
 
 
3. Garderonerma - "Dyra" märken är inte alltid bäst!
I sista sekund valde vi bort nästan alla Ballingslövs-garderober som "ingick" i husleveransen då de var ganska dyra. Ca. 2500 - 3500 kr st..  Men, vi valde ändå att ha kvar garderoben i hallen då vi tänkte att vi ville ha en rejäl och lite finare där. MEN. Vi brode ha kollat upp mer noggrannt vad det var för garderob egentligen. Vi utgick ifrån att Ballingslöv var av hög kvalitet, men den känns lika "plastig" och ranglig som IKEAs billigare garderob. Hade vi vetat det så hade vi köpt IKEAs dyraste garderob för samma peng. Den känns tioresor bättre och snyggare än Ballingslövs som "ingick".  
  • Dubbelkolla alltid detaljerna!
Här är den, skönheten själv. Utan sockel dock. Byggkillarna ska montera dit den då de missade att göra det först.
 
3. Överraskningsskåp som dyker upp i väggar
Vill inte bli långrandig med denna skåphistoria. Men jag hoppas att vår historia kan hjälpa andra att undivka att få fula skåp på "fel" ställen. För mer info, läs mer under kategorin"trassel i bygget".
  • Fråga alltid om det är något som kan komma avvika från den ritning som ni godkänner. För det räcker tydligen inte att bara läsa det finstilta i ritningen
Ekeforshus informerade inte oss om detta kall- och varmvatten fördelarskåp och det fanns inte med på någon av de ritningar som vi godkänt. Nu så har vi kommit överrens om att skåpet ska tapetseras över, Ekeforshus kommer stå för arbetskostnaden och vi för tapetkostnaden. Men detta skåp har varit en tråkig diskussion som har pågått i närmare 4 månader (!). När vi flyttade in visste vi inte hur det skulle bli och det har tagit massor av energi från alla inblandade.
Vi hade velat ha skåpet i tvättstugan/groventren vilket hade varit en helt OK lösning då tvättstugan är ett våtrum som ligger centralt i huset. Men av någon oförklarlig anleding så tyckte husleverantörens ariktekt att det var bättre att sätta skåpet på väggen i stora badrummet med både påkostat kakel och LED-släpbelysning.. Nu är den i ett sovrum istället.. Men snart, tack och lov, tapetseras den över. 
 
4. Tomten och grisen i säcken
Vår tomt visade sig vara en grop fylld med torv. Vilket gjorde att det blev närmare 250 000 i extrakostnader för att gräva upp och fylla upp igen. Den geotekniska undersökning som kommunen gjort innan tomtköpet var extremt missvisande. + Då vi bor i en backe så har vi dessutom släntar åt båda kanter av tomten, den ena är grannens och den andra är vår.. 2014 blir ett intressant år med finplanering av tomten i siktet. En utmaning som vi ska fixa med råge!
  • Köp inte en grop till tomt
  • Om ni tittar på en tomt i en backe så tänk på sockelhöjden.. och din framtida grannes sockelhöjd
5. Väggarna kan ändras..
När man har ritat sitt eget hus så blir man ganska förvånad över att väggarna kan ändras. Bärande balkar är vist svåra att förutspå för arkitekter som slutligen levererar ritningar efter dina önskemål. Därför så kan "kanter" som dessa uppstå. Detta är dörren in till vårt sovrum, en idé hade varit att ha lite tjockare vägg med extra isolering istället. Men då vi inte fick info om att kanten skulle komma så var det svårt att påverka. Absolut inte hela världen, men det kan vara bra för er som snart ska bygga att känna till.. 
  • Om du vill ha raka väggar: Fråga husleverantören en extra gång var det finns risk att något kan avvika i den ritning du godkänt, om något kan bli krokigt.. På så vis får du vara med och påverka resultatet
6. Knoppar är fint men..
De går inte att öppna lådor eller dörrar om man är fuktig om händerna då man inte får något bra fäste om knopparna. Man slinter. 
  • Om möjlighet finns, testa grejerna i verkligheten innan du bestämmer dig
 
 
Thats it! Värre än så var det inte :) Nästa gång jag bygger hus, vilket blir ett passivhus i sutteräng med sjö eller havsutsikt, så ska jag försöka komma ihåg dessa punkter. Då blir det förmodligen lösvire med stora panormafönster... Filar redan på planlösningen i mitt huvud, men först ska vi bo här några (många) år..

Rätt eller fel.. Vem vet..

Publicerad 2013-12-14 20:01:00 i Allmänt,

En grej som är riktigt skönt med att huset är klart är att man äntligen kan få lite bättre koll på ekonomin. Inga megafaktuor hit eller dit. Vi band våra lån i tre olika delar fördelat på 1 år, 2 år och 3 år. Rätt eller fel? Vem vet. Historiskt sätt så tjänar man oftast på att inte binda lånen. Men men, "tryggheten" med låsta lån känns värt just nu. Nu har vi även skaffat ett "trädgårdskonto" som vi ska föra över en fast summa på varje månad. Oj vad vi ska shoppa träd i vår!
 
Idag tog vi en sovmorgon till 11. Sedan blev det en shoppingrunda. Hallhängare, skohylla, router, skrivbord + en stol rikare är vi nu! Bildbevis kommer i morgon.

Spånar framåt

Publicerad 2013-12-13 12:07:49 i Allmänt, Inspirationsbilder, Möbler, Sovrum 16,4 kvm,

Bildkälla. Här har vi en riktigt snygg inspirationsbild för sovrum. Storleken på rummet påminner om vårt. Macke vägrar ha bokhyllor i huset så böckerna går bort. Antar att jag överlever detta. Vidare har vi valt att gå på lite mörkare väggar för att skapa en dovare känsla. Än så länge är ju sovrummet riktigt fattigt men snart kommer vi börja fokusera på detaljerna.

Har ditt bostadsområde Facebook?

Publicerad 2013-12-11 18:53:00 i Allmänt,

Tavleliden har en "öppen" Facebookgrupp för alla som bor på området. Alla kanske inte är med, 191 personer är det ialla fall. Ganska trevligt och super smidigt om man behöver ta kontakt och nå ut till många grannar. Många använder gruppen för att styra upp gemensamma fester, sälja iväg begangade idrottsprylar eller utlysa en efterlysning av något borttappat. Då bostadsområdet har många barn så var det en som föreslog en gemensam "kod" med ljuslykta vid ytterdörren för att ge signalera till barnen att det är OK att knacka på för bus eller godis under Halloween.. Ganska smart och lättsamt forum för diskusion och infromation.. 
 
Ett tips till dig är att kolla om även ditt bostadsområde har facebook :)

Kärt återseende

Publicerad 2013-12-09 19:10:00 i Allmänt,

Drömmer om långledigheten som närmar sig med stormsteg! Nästa vecka jobbar jag bara på måndagen.. Efter det så är det JULSTÄNGT i min mailinkorg! Eller snarare så viderebefodras allt till min vikarie. Men ändå, mental utcheckning oyes. Då vi målade huset utvändigt hela sommarsemestern så känns det bra att äntligen få ligga lite på latsidan. 
 
I helgen fyndade vi på JULA...
 Vedkorg 199 kr. Nästan gratis mao. Den duger i krig.. Eller i alla fall tills vi har kommit på vad för typ av vedställning vi vill ha egentligen. Jag är sugen på en smal hög ställning av något slag. 
 Ljusstakar till fönstren i smårummen. Hör och häpna, 60 kr st (!).. Ett litet MEN dock - de är i plast. Fast det kvittar det big time just nu. Bättre än inget. Så fort vi får klart ute i vardagsrum och allrum så kommer vi börja ge lite kärlek åt dessa små rum som ännu är mer eller mindre oindredda. 
 Här är vår mediacentral. Som mer eller mindre är tom. Tänk att man tydligen behöver en sån här låda för att få TV och internet.. Vi har dock flummat bort vår Airport (trådlöst nätverk) i flytten men tanken är att den ska bo i denna låda när den är tillbaka. 
 
Varning för jobbbild! Plötsligt händer det.. Efter 1 ½ månads sörjande och bittert letande i blindo så har jag äntligen hittat dem. Haha.. Jag har mer eller mindre engagerat hela regionen efter jakten på mina kära glasögon, och så var dem vid mina knän hela tiden..

It's going down.. TIIIIIIMBER!!!!!!

Publicerad 2013-12-08 21:45:00 i Allmänt,

Julgranspyntet från Indiska. Bort med det klassiska glitterslingorna och in med massor av gitter. Köpes på clasolsson för cirka en tjuga. Tips till er alla där ute som vill ha en gnistrande och glimmande gran.  
Stegen kommer ofta väl till användning hos oss...
Gubbarna inspekterar vinden.. Ja även där har man lite förvaring om man vill.
 
Våra bästa Sundvallsbor rimmar till julklapparna (och pussas såklart)
 
Finbesöket! Tack alla goa för en riktigt fin och minnesvärd kväll!
 
Lunget före stormen. Granen står ännu, men inte länge till.. Lagom till kaffet lyckades vi välta granen över matbordet, passande nog till låten Timber med Pitbull.
Julbord. Här kommer "halvväggen" väl till användning.Riktigt smidigt att duka fram och duka av maten. 
 
Vem sa att charader var enkelt?! "Brännmärkt brevbärare torterar en duva i overall".. 
 
Dagen efter! Det går snabbt att städa när man är 6 pers. 
 
Min kära mor har varit snäll och lånat ut lushusbordet till oss. Snart ska Macke börja snickra på det  "riktiga" bordet.. Spännande!

Lilla julafton på ingång

Publicerad 2013-12-07 06:03:58 i Allmänt,

Ikväll nalkas lilla julafton mina damer och herrar. Här får ni smaka på en tjuvtitt.. Denna gång lovar jag att inte glömma lägga i minneskortet i kameran ;) 


Halogenskämtet glädjer visst många?

Publicerad 2013-12-03 21:19:00 i Allmänt,

Vår elektiker sa att halogenspottar var usla.. Men vi tänkte "aja, vi får byta dem längre fram".. Vi trodde dock inte att längre fram skulle vara tre veckor senare! Haha. Tre av sex spottar i carporten har redan rykt!! Kan det verkligen vara så illa? Jag måste nästan höra med elektikern om det går att reklamera..
 
 Här är en blid från helgen på mina kära killar som är ute i förrådet och fixar isoleringen. Jag bar hela fyra takpannor.. Sedan var jag tvungen att gå in och återhämta mig igen. Note to self: Häll inte i dig massor av irish coffee & Erdinger kvällen innan du ska bygga i huset. 
 
Vi sparade ganska många tusenlappar på att isolera på egen hand. Värt! Förrådet är på 13 kvm och jag tycker det känns större än väntat. Riktigt bra! Till er alla som bygger, glöm inte förråd..! Vi kommer nog satsa på att även bygga en fristående cykelbod med förråd på sikt då förvaring är något som man verkligen inte kan få förlite av.
 
Avslutar med utsikten från vårt sovrumsfönster. Så härligt med lite skog mellan tomterna trots att man bor i tätbebyggt område. Detta är en av de stora anledningarna varför jag föll för Tavleliden från första början. På natten innan vi somnar in så brukar vi titta på trädtopparna och stjärnhimelen. Fridfullt. 
 
 

Om

Min profilbild

Madeleine & Markus bygger slott

Han är egenföretagare och hon arbetar inom bemannings- och rekryteringsbranschen. Tillsammans så har vi byggt ett enplanshus på Tavleliden i Umeå. 160 kvm ren kärlek! Huset är ritat av oss själva med lite inspiration från omgivningen. Spana gärna in de olika blogg-kategorierna för mer detaljer! Nu har vi hunnit bo i huset i 2 år (men byggprojekten tar aldrig slut). Nyfiken för att veta mer? Skriv till oss på majo0258@gmail.com eller läs här! Enjoy!

Kategorier

Tidslinje

Tidslinje

Arkiv

Prenumerera och dela