tavleliden.blogg.se

Vilket geni!

Publicerad 2013-08-30 07:59:00 i Allmänt, Badrum, Inspirationsbilder, Kakel,

Bildkälla.
Bildkälla. Det här mina vänner är vad jag kallar störande snyggt i kakel- & belysningsväg. Rum utan fönster blir genast trevligare med belysta väggar. Man kan nästan ana att det bor en elektriker i det där huset med tanke på all flashig belysning.  Kolla in vad kaklets färg förändras beroende på belysning. Den kalla gråa färgen blir varm.

Sluta på topp, vad annars?

Publicerad 2013-08-28 23:47:00 i Allmänt,

Tadaa, här kommer den - Den absolut sista bilden av fasadmålningen. Lovar och svär. Sent igår kväll ställde vi akrylathinken på hyllan "för gott", nu dörjer det minst 10 år innan vi målar detta åbäke en gång till. Så nu har vi endast all måling (+ spackling) invändigt kvar.  Halelulja !
Sky is the limit! Titta vilken pärla hon är. Höjdrädd till tusen, men ställer ändå upp med ett stort leende på läpparna. Oförglömligt helt enkelt! Tack för all hjälp Annika, Christer1 , Christer 2, Emelie, Victor och Maria. 

Svårt att veta...

Publicerad 2013-08-28 18:19:00 i Allmänt, Trassel i bygget,

När man är "första-gångs-byggare" och planerar husets planlösning så är det en hel del saker som man inte tänker på. Framför allt tekniska lösningar, som exempelvis var elcentralen eller golvvärmefördelaren bör placeras.  I vårt fall så verkar inte allt framgå på planritningen och då blir det ganska svårt för oss att påverka slutreslutatet... Nu när plattan är gjuten och bygget är i full gång så har vi märkt att vi har något i en vägg som inte finns med på vår husritning. Där den röda ringen är på bilden nedan så finns det ett relativt stort skåp fullt med golvvärmerör.
 
Fråga 1. Vad är detta för skåp? Fråga 2. Kommer skåpet vara synligt på den kaklade väggen? Fråga 3. Varför sitter skåpet mitt i badrummet när det hade kunnat vara undangömt i tvättsugan?... Hoppas att Ekeforshus har ett bra svar på dessa frågor, för nu är det försent att flytta på skåpet då plattan är gjuten (antar jag). To be continued..
 
 
 
 
 
 
 

Målningsfinalen

Publicerad 2013-08-25 10:42:35 i Allmänt, Exteriör,

Stor stege kräver stor bil..
 
Vi var galet snabba igår! Garagetaket ett varv + carportfronten ett varv + grundmålning hela baksidans undertak på bara några timmar. Snacka om elitmålarteam! Stort tack för all hjälp! 

Lite el & lite möbelinköp

Publicerad 2013-08-23 22:18:00 i Allmänt, Möbler,

Redan 07.00 stod vi vid bygget och hade ett första möte med elkillen från Nordströmsel. Det kändes riktigt bra. Han kunde bidra med en hel del tips och tankar. Inga krusiduller kring priser eller liknande. Det känns bra helt enkelt. Vi kom fram till nedanstående tillägg. Jag skriver ut priser då det kan vara intressant för er andra som ska bygga hus med en husleverantör där elen enligt "svensk standard" ingår.
  • 6 st spotlights (halogen som kan utbytas mot led) i carport ist för vanliga armaturer (ca. 7000 kr extra)
  • Skymningssensor för utomhusbelysningen (ca. 1200 kr extra)
  • 6 st miniled i stora badrummet som ska sitta längst väggen för att skapa släpljus på de kaklade vägarna. Två led "i duschen" och fyra led längst den längsta väggen. Se bild under "planlösning" i bloggens kategorier. Vi behåller givetvis ordinarie belysning i tak & vägg.
  • Dimmerljus i stora badrummet ( ca 700 kr extra)
  • Ett extra lamputtag i tak (ca. 400 kr)
  • Data uttag i stället för teleuttag på två ställen (ca 2000 kr)
 
Hittils är vi uppe i en "extra" kostnad på cirka 15 000 kr, vilket vi kalkylerat för. Det vi fortfarande lurar över är mediaskåpet i tvättstugan, detta kostar 5000 kr. Vad har detta mediaskåp för funktion? Är det värt 5 lax extra?
 
Efter jobbet så hetsade vi till MIO för att hinna köpa en soffa innan stängning. Vi hann! Om 8 veckor är den älskade Ruccolasoffan vår! Men, jag minns knappt vilken färg/tyg vi valde då det gick så fort. Tror den var ljus grå/beige, det kändes rätt då. Men det är inte så lätt att se utifrån deras tygprover som är en kvadratdecimeter små. Vi passade även på att köpa en taklampa som vi har varit lite sugna på. 
Här har vi skönheten som ska få bo i vårt vardagsrum. Dock inte grön sådan. Leveranstiden är 8 veckor, men ett litet + är att vi inte behöver hämta ut soffan förens vi är redo, tre - tre veckor senare.
 
Lampor som får hänga ovanför soffbordet... Eller någon annanstans. Vi har i alla fall 31 lamputtag att fylla, så de lär rymmas.
 

Hurra hurra!

Publicerad 2013-08-21 20:21:00 i Allmänt,

Om en-två veckor smäller det igen. Då ska vi få komma in och spackla gipsväggarna på kvällstid. Byggkillarna kommer ändå inte vara där och dona. I en tvåveckors tid kommer de ha en fläkt på plats och vänta in att plattan ska fuktas av. Då är det perfekt för oss att vara där och spackla tills vi stupar. Herregud vilket jobb det kommer bli, men det känns fantastiskt att få komma igång och göra lite mer nytta! 
 
På fredag har vi ett möte med elektrikern. Spännande!

Möblera mera!

Publicerad 2013-08-21 07:41:00 i Allmänt, Möbler,

Drömmarna fortsätter medans bygget tar form. Hur skulle du möblera vårt sovrum? Det blir helt klart lättare att planera när huset är klart, men jag kan ändå inte låta bli att fantisera. Speciellt eftersom vi eventuellt kommer beställa säng innan vi flyttar in. Nenan ser du våra två alternativ för var sängen kan stå. Nackdelen om man har sängen under fönstrena är att man inte rymmer någon högre huvudgavel att luta sig mot. Fönstrena sitter dock lite högr upp (en meter) för att göra det eventuellt lite mer rymligt med en mindre gavel. 
 
 
Vad tror du blir bäst? Vad säger ni, måste man ha gavel?

Inspirationsbilder badrum

Publicerad 2013-08-19 17:23:00 i Allmänt, Badrum, Inspirationsbilder,

Idag sa jag upp lägenheten! Min kära hyresvärd har följt mig på ett eller annats sätt genom det senaste decenniet. Men nu får jag tacka för mig, en gång för alla. Tavleliden väntar snällt. Snart är det dags att införskaffa kakel och dyligt. Där av går kan jag inte sluta snoka på badrumsbilder på googel, bloggar och pinterest. Det lutar åt vita väggar + en grå vägg i det större badrummet. Inga krussiduller eller konstigheter här inte!
 
Lugnet före stormen. Det känns som att det är ganska mycket snabba beslut som kommer måsta tas den närmsta tiden. Vi väntar fortfarande på att höra något från elektrikern bland annat. Tapeter? Kakel i kök? Färg? 
 
Bildkälla:  Hemnet. Det här tycker jag är prefekt. Men vi är inte helt eniga på den fronten. Macke vill helst ha det liiite ljusare. 
 
Hemnet. Ganska läckert med smått kakel, men lite för "hårt" för oss.
 
Bildkälla:  Hemnet.Hotellrumskänsla tycker jag om. Men svårt att hitta snyggt kakel utan att lägga en förmögenhet. 
 
Bildkälla: Hemnet. Vi är framför allt inne på vitt med kompfärg. Dock inte brun.. 
 
Bildkälla: Hemnet.Golv som klättar upp på väggen tycker vi om!
 
Bildkälla. Mera klättervägg! Här har vi en snygg gråfärg. 

Snart är vilan slut

Publicerad 2013-08-18 22:49:28 i Allmänt,

 
Bilden är en tillbakablick på vår semester som gått. Men nu börjar det ta form även inomhus. Byggkillarna har äntligen fått upp lite väggar i huset! Helt otrolig känsla faktiskt. Nu det läge att börja kolla på kakel på allvar. Snacka om beslutsångest när det kommer till kökskaklet.. 
 
Nästa helg laddar vi för målning igen. Det ska bli obeskrivligt skönt att lägga fasadmålarkarriären bakom sig.
 

Gardiner från golv till tak

Publicerad 2013-08-13 23:14:00 i Allmänt, Inspirationsbilder,

Nu tar vi det här en gång för alla, så ska jag sluta tjata sedan. Men jag har verkligen dille på gardiner i takskena som går från golv till tak, gärna över en hel vägg.. Loungekänsla, dämpar ljud, skapar trivsel, täcker solljus samtidigt som det kan förvansla fönstret till att se större ut. Jag har dock inte kommit på vart detta passar bäst i vårt blivande hus. Kanske allrummet? Eller varför inte i alla sovrum? Hm.. Ja.. Vardagsrummet kan dock lätt utesluts då vi endast kommer ha lamellgardiner i vinkelfönstret.
 
Genomskinliga gardinder från golv till tak längsgående hela väggen. Bildkälla: Byggahus.se.
 
Lugnt. Vackert. Bildkälla.
 
Lura ögat. Förmodligen så har hon inte något fönster bakom gardinerna, men åndå så upplevs det som att fönstret fortsätter bakom väggen. Bildkälla.
 
 
Vem behöver tapeter? Bildkälla: Viivilla. Klicka för en bra artikel!
 

Orientalisk inspiration

Publicerad 2013-08-13 17:23:00 i Allmänt, Inspirationsbilder,

Vi har inte så mycket att uppdatera på byggarfronten. Igår gick vi på en prommis runt området och ännu verkar inte byggarna hunnit köra igång efter semestern. Mendas bygget står på paus så laddar jag med orientaliska mattor i stora lass. Oj vad rätt det kan vara, framför allt i stora rum. Jag tror även att jag har lyckats få me Macke på tåget. 
 
Bild fårn Hemnet. Ett kärt återseende: Gardiner från golv till, tackar! 
 
Hemnet. Ännu mera golv till tak!
 
I love mixade stilar. Orientaliskt. Gustavianskt. Retro. Ljust. Mörkt. Kristallkronor. Papperslampor. 80-talsbord. Tavlor av olika slag. Härligt! Bildkälla.
  
Bildkälla sköna hem. Klicka! Inspirerande repotage.
 
Bildkälla. Härlig röd matta mot mörkt vackert gov.
 
Bildkälla.Modernt & orientaliskmatta funkar utmärkt.
 
Bildkälla. Tänk vad en matta kan göra skilland.
 

Spindel, spindel i busken där!

Publicerad 2013-08-11 21:10:00 i Allmänt,

Vi har fortfarande målarpaus av fasaden. Det firar vi med att vara i stugan. Vi åker tillbaka i morgon innan jobbet. Stugan ligger bara 4 mil från Umeå så det blir en lagom biltur på morgonkvisten. Nu väntar bastun och en kall söndags öl. Sedan är det god natt som gäller!
 
Favorit i repris på förra helgen! Macke högg ännu mera ved och jag plockade ännu mer hallon. Denna gång blev det sylt. Här ser ni ena halvan av vår vedranson. Andra halvan ligger under presenningen i bakgrunden på bilden. När huset är klart, lämpligt nog i november, så får vi komma hit och hämta veden. Bunkra ved är mer kul än vad man kan tro!
 
Lördagsloppis i Pengsjö & rensning på Farfars vind. Macke var kassör och jag var offensiv försäljare. Vi sålde för en 500-lapp. Helt OK med tanke på att varje pryl kostade runt 5 - 15 kr. Pengarna ska gå till ett spel på hästarna som vi ska spela när alla är samlade igen.
  
Ett gammalt hus på gården som Vic har målat om under sommaren. Duktig pojk. När mamma och pappa flyttade upp från Götet i början av 80-talet så bodde de i detta lilla hus medans de byggde storstugan. Sedan dess har det stått tomt. Men nu får det ny kärlek igen tackvare brorsan. Nästa steg är golvläggning och tapetsering. Mer före- och efterbilder kommer längre fram. 
 
Jag har blivit kär på nytt! Varför i hela friden bakar alla kanelbullar när man kan baka RIMBOBULLAR?! Herre gud. Det godast min mun har smakat på länge. Störande enkelt att baka dessutom! Nedan hittar ni receptet på Rimbobullarna. 
 
Halv förpackning jäst
2 dl kall mjölk (eller grädde)
200 rumsvarmt smör (eller margarin)
1 msk socker
6 dl vetemjöl

Fyllning:
75-100 g smör (eller margarin)
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker (ta mer om du använder vanillinsocker)

Pensling:
1 ägg

Garnering:
1 dl florsocker
ca 1msk vatten, pressad apelsin- eller citronsaft

Rör ut jästen i lite av mjölken/grädden i en degbunke. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta samman till en smidig deg. Kavla ut den till en fyrkant ca 40x40 cm. Skär den sen i 8x8 cm stora fyrkanter. Blanda ihop fyllningen och lägg lite i mitten på varje ruta. Nyp ihop hörn mot hörn och lägg dom i pappersformar. Låt jäsa övertäckta ca 2 tim . Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i 250 grader ca 6-8 min. Blanda ihop glasyren och glasera bullarna vid serveringen. Om bullarna ska frysas så frys dom utan glasyr.

Plaza Deco

Publicerad 2013-08-08 17:07:00 i Allmänt,

När semestern är slut så har livet börjat återgå till det normala igen. Dvs. Soffmys. Läsa inredningstidningar i dunkelt ljus. Sippa på ett glas vin. Bara vara. Jag har en ny tidningsfavorit - Hem ljuva hem! För det första är den prisvärd, 29 kr (!) För det andra så är majoriteten av repotagen hemma hos "vanliga" människor. Sen så verkar det generellt sett vara normala prislappar på sakerna i tidningen. Så nu slog vi till på en prenumation. Halelulja! Vi kommer även få tre gratisnummer av tidningen Plaza Deco. Jag har letat med lykta efter den i Umeå, men den finns ingenstans! Enligt omslagen verkar den vara super inspirerande. Så schnyyggt! Ta en titt själva : Plaza Deco hemsida.
 
 
Tänk. När vi får sista numret av hem ljuva hem så är det redan maj! Då har vi bott i huset i ett halv år och förhoppningsvis bygger vi altan. Tiden går så fort.
 
 Om 98 dagar flyttar vi in i huset! Huset som ännu bara är ett skal.
 

Väggfärg - inspiration

Publicerad 2013-08-06 11:54:00 i Allmänt, Inspirationsbilder,

Vita väggar är ju vad de flesta förespråkar idag. Men hör och häpna, vi har tänkt att gå på en annan banbrytande väg (?) och nämligen satsa på ljuuuuuusa väggar i någon grå/beigeaktig ton. Knappast unikt, men riktigt snyggt i våra ögon. Bilderna nedan beskriver det hela relativt bra. Tack hemnets inspirationssida!
Bildkälla hemnet.
 
Bildkälla hemnet. Kanske lite för brun, men ändå ganska snygg färg!
 
Bildkälla hemnet. Snygg färg i mörkaste laget dock.
 
Bildkälla hemnet.
 
Bildkälla hemnet.
 
Bildkälla hemnet.
 
Bildkälla hemnet.
 

Om

Min profilbild

Madeleine & Markus bygger slott

Han är egenföretagare och hon arbetar inom bemannings- och rekryteringsbranschen. Tillsammans så har vi byggt ett enplanshus på Tavleliden i Umeå. 160 kvm ren kärlek! Huset är ritat av oss själva med lite inspiration från omgivningen. Spana gärna in de olika blogg-kategorierna för mer detaljer! Nu har vi hunnit bo i huset i 2 år (men byggprojekten tar aldrig slut). Nyfiken för att veta mer? Skriv till oss på majo0258@gmail.com eller läs här! Enjoy!

Kategorier

Tidslinje

Tidslinje

Arkiv

Prenumerera och dela